Dostoino_estu Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНО КОПИЕ НА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА “ДОСТОЙНО ЕСТЬ” (УТРЕ ПОСРЕЩАМЕ СВЕТИНЯТА)На 27.10.2012 г. в Патриаршеския ставропигиален катедрален храм “Св. Александър Невски” ще пристигне чудотворното копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица “Достойно есть”, свързана с българското монашество на Атон, която ще остане там окончателно за покровителство и поклонение на православните християни от страната и съседните държави.

Св. Синод на Българската православна църква определи Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил да посрещнат копието на чудотворната икона на Божията майка “Достойно есть” на границата с Гърция.

 

Това е третото официално копие на иконата, направено в Света Гора с благословението на Двойния събор. Първото е направено за Финландската православна църква, а второто – за Грузинската патриаршия.

Българското копие е дело на атонския зограф йеромонах Ефрем от манастира "Есфигмен". Кивотът е изработен от художника-дърворезбар Ивайло Елшишки от гр. София.

Разходите по изработване на това точно копие на иконата и кивота, както и за поставянето им в храма “Св. Александър Невски” и по пребиваване на атонската делегация в България поема изцяло Балканското атонско сдружение. За приноса по осъществяване на това дарение, както и за донасянето на св. мощи на св. Максим Изповедник, г-н Андрей Кристов, председател на сдружението, е удостоен от Св. Синод на БПЦ с ордена “Св. Кирил и Методий”.

Копието е наречено "чудотворно" от представителите на управлението на Св. Гора – Свещения Кинотис, които са имали непосредствено наблюдение над него всеки ден през времето, когато то е стояло до самия оригинал в храма, за да се освети.

Това се случва от 21.09 до 12.10, когато започва подготовката по изнасянето на двете икони – оригиналната и копието за поклонение в гр. Солун, по случай празника на св. вмчк Димитрий Солунски – 26.10.

Когато в Свещения Кинотис станало дума за чудотворно копие на чудотворната икона, предназначена за България, г-н Андрей Кристов запитал старците защо наричат иконата така, а те отговорили: “Иди в храма и погледни!” При влизането в Протатския храм “Успение Богородично” членовете на БАС виждат поставените дарове на копието на иконата, свидетелстващи за благодатна помощ от страна на св. Богородица на православно вярващи.

През указания период са станали чудеса с четирима гръцки християни, подарили с благодарност дарове от злато и сребро във вид на глава, сърце, ръка и крак в знак на съответното чудо. На тях са изписани имената: Янис, Георгиос, Андреяс и Никитас. Тъй като според атонските закони всяко дарение, направено на полуострова, остава на място, БАС прави копия на тези дарове, за да бъдат поставени на чудотворното копие и да свидетелстват за чудесата там, където бъде то.

Другите две чудеса, станали след молитва пред копието на иконата, касаят членове на Балканското атонско сдружение /БАС/. Майката на г-н Андрей Кристов, председател на БАС, Константина Кристова, от известно време практически е била неподвижна поради тежко заболяване на краката. На 10.10 т. г. в клиника “Софиямед” доц. Тони Георгиев извършва сложна операция с неизвестни последствия. На 14 октомври г-н Кристов се връща от Света Гора, за да види майка си. Влизайки в дома, той бил посрещнат от нея. Тя ходела сама, стъпила на краката си. Тогава още по-добре осъзнал смисъла на думите на членовете на Свещения Кинотис: “Чудотворно копие на чудотворната икона Достойно есть!”

Междувременно г-н Валентин Тодоров от София, изпълняващ длъжността секретар на БАС, успява да намери постоянна работа във фирма “Алпина” за едно солидно месечно възнаграждение. В знак на благодарност към св. Богородица за протегнатата благодатна ръка за помощ, той поръчва да изработят и дарява накит с форма на ръка.

Седмото чудо е самото чудотворно копие на иконата „Достойно есть”. То става факт след известни перипетии, които благодарение на Пресвета Богородица и нейната загриженост за българските християни бяха успешно преодолени.

Става дума за това, че първоначално Негово Светейшество Българският Патриарх Максим и Св. Синод на Българската православна църква отправят молба към Свещения Кинотис да благослови изнасянето на чудотворната икона „Достойно есть” от Света Гора и донасянето й в София за поклонение от православните българи. Досега тази икона е била изнасяна само в Атина и не е напускала границите на Гърция. Отговорът бе отрицателен с уговорката, че най-голямата светиня на Света Гора може да напусне градината на св. Богородица само при извънредни случаи.

Негово Светейшество дава благословение да се напише ново писмо с аргументация, че в последно време в България стават много стихийни бедствия, извънредно много катастрофи по пътищата, при които са загинали немалко хора. Не без значение за атонци е фактът, че Негово Светейшество в писмото изяви желание да се поклони на иконата, като сподели, че по известни причини не е в състояние да отиде в Света Гора. Старците от Свещения Кинотис много добре бяха осведомени за сърдечното посрещане на мощите на св. Максим Изповедник през изминалата година от Предстоятеля на Българската патриаршия, който буквално прегърна ковчежето със св. мощи. Естествено за тях много е важно такова трогващо отношение към светините на Православието.

Последва решаващо последно решение. Двойният събор на Света Гора не благослови изнасянето на чудотворната икона. За излизане от ситуацията благослови мъдро: да се направи точно копие на оригинала и да се подари на Св. Синод, за да остане то завинаги в България за утеха и закрила на православния български народ.

Не е ли наистина чудо на Пресвета Богородица фактът за направата на това копие след всички тези трудности и изпитания и израз на нейното желание още една нейна чудотворна икона да бъде в България, заедно с известните вече чудотворни икони от Рилския, Бачковския и Троянския манастир?!

В знак на това чудо БАС изработи от злато емблемата на Света Гора, която постави на чудотворното копие, което всеки християнин ще види заедно с другите дарения, свидетелстващи за великото застъпничество и благодатна сила на Майката Божия.

Така в трудните за България и другите страни времена на материална и духовна криза, православните християни у нас ще почувстват осезателно неуморимите старания и духовна загриженост на Негово Светейшество и Св. Синод на Българската православна църква за повереното им от Бога усърдно духовенство и благочестиво паство.

Без съмнение присъствието на чудотворно копие от чудотворната икона на св. Богородица „Достойно есть” ще даде духовен заряд на милионите православни българи, които с вяра ще се притекат за поклонение пред него.

Пресвета Богородице, спаси ни!