11 Всемирното Православие -   ЧУДОТВОРНОТО КОПИЕ НА БОГОРОДИЧНАТА ИКОНА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ” ОСТАВА ЗАВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО - РЕПОРТАЖ В 22 СНИМКИ)
Снощи София тържествено посрещна чудотворното копие на иконата на Св. Богородица „Достойно есть”. То ще остане завинаги за молитвено поклонение и духовна подкрепа в Патриаршеския храм-паметник „Св. Александър Невски”, който тази година отбелязва своята 100-годишнина.

Още в 16 часа огромната катедрала – символ на нашата столица, беше изпълнена с хора от София и от различни краища на страната, които пристигаха организирано с автобуси.

Малко по-късно тук бяха и почти всички български архиереи, както и гости от Вселенската, Александрийската, Антиохийската, Йерусалимската, Руската, Грузинската, Сръбската, Гръцката, Полската, Албанската православна църква, от Православната църква на Чешките и Словашките земи. Заедно с атонските монаси молитвено участваха и представителите на Руската православна църква и на Румънската православна църква у нас - игумен Филип Василцев, ставр. ик. Нелуц Опря и йеромонах Зотик Гаевски.

В 17 часа камбаните на „Св. Александър Невски” подеха неповторимата си симфония на радостта. Софийските семинаристи излязоха с хоругви в очакване на най-обичаната светогорска икона. Към тях се присъединиха софийски свещеници, монаси и монахини, представители на медии и многоброен народ. Към 17.30 ч. откъм ул. „Раковска” пристигна специалният автобус с чудотворното копие, украсено с бели и червени рози и придружавано от атонски монаси. Сутринта на същия ден двама български митрополити посрещнаха иконата на гръцката граница - Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и Неврокопския митрополит Натанаил.

Заби клепало, литийното шествие тръгна, камерите се надпреварваха да запаметят чудната духовна красота на Божията Майка. Малко преди да влязат в храма светогорци предадоха светинята на българските архиереи.

В катедралата чудотворното копие на иконата „Достойно есть” - с размери като оригинала, пазен в съборния храм “Протатон” в Карея – столицата на Света Гора, беше поставено в специална резбована рамка, която майсторът Ивайло Елшишки от София е изработил по точно копие на рамката, в която стои оригиналът.

Започна молебенът, отслужен от Сливенския митрополит Йоаникий. В словото си след това архиереят подчерта, че този дар за България е израз на голямата любов на св. Кинотис – управата на Света Гора, Атон, откликнала на молбата на Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

„От година на година житейското море става все по-бурно – каза владиката. - Ние се нуждаем от духовна помощ – ето тази духовна помощ, ето това благословение! Св. Богородица е наша обща Майка, стояща при престола Божий, принасяща чисти молитви и ние очакваме от нея велика милост! Вярваме, че с нейното застъпничество успешно ще стигнем до спасителния бряг!”

Митрополитът благодари на Св. Кинотис, на Балканското атонско дружество, на йеромонах Ефрем от каноничното братство на светогорския манастир „Есфигмен”, който е направил такова сполучливо копие на оригиналната икона.

Последва слово на представителя на св. Кинотис, който спомена, че всички сме чеда на една Църква, което винаги е помагало да се разрешават възникналите въпроси. Беше припомнена историята на чудотворната икона „Достойно есть”:

Всяка година на 11 юни Православната църква чества чудото, станало пред древната икона през 982 г. , когато сам св. Архангел Гавриил написал с пръста си върху каменна плоча, като върху мек восък, химна във възхвала на Божията Майка:

Достойно е, наистина, да Те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, Тебе, истинската Богородица, величаем.

След молебена и приветствията започна великата вечерня, отслужена от Пловдивския митрополит Николай. На двата клироса звучаха източно-църковни песнопения: на десния изпълнени от митрополитския хор "Св. апостол Ерм" на Пловдивска св. митрополия с диригент протопсалт Георги Радев, на левия - от семинаристки хор от Софийската семинария „Св. Иван Рилски“ с диригент Любомир Игнатов.

През цялото време пред иконата имаше внушителна опашка от желаещи да й се поклонят и да се помолят за своите близки и за себе си.

Още за историята на иконата "Достойно ест" и нейното пристигане в България можете да прочетет в нашата рубрика, посветена на православната светиня.

 

1.JPG - 122.33 Kb

3.JPG - 123.30 Kb

4.JPG - 118.28 Kb

5.JPG - 117.50 Kb

6.JPG - 114.91 Kb

7.JPG - 123.62 Kb

9.JPG - 113.07 Kb

10.JPG - 111.25 Kb

10a.JPG - 111.38 Kb

12.JPG - 119.43 Kb

14.JPG - 116.62 Kb

15 Всемирното Православие -   ЧУДОТВОРНОТО КОПИЕ НА БОГОРОДИЧНАТА ИКОНА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ” ОСТАВА ЗАВИНАГИ В БЪЛГАРИЯ (ВИДЕО - РЕПОРТАЖ В 22 СНИМКИ)

17.JPG - 139.02 Kb

24.JPG - 69.83 Kb

18.JPG - 139.74 Kb

19.JPG - 132.63 Kb

20.JPG - 75.50 Kb

21.JPG - 73.98 Kb

23.JPG - 75.95 Kb