home~sEnt8L~b0Fcl_j Всемирното Православие - ИНИЦИАТИВАТА „СВЕТИЯТ ПЪТ” СЕ ОТМЕНЯ ЗА ДОГОДИНАИнициативата „Светият път ”, която стартира миналата година на 19 октомври - Деня на Св. Иван Рилски в старопрестолния град Търново и в която се включиха 18 общини и 5 епархии на БПЦ, няма да се осъществи през тази година. Това отговори на специален въпрос на в. ”Зов нюз” заместник-кметът на Община Враца Красимир Богданов.

 

Поклонническият маршрут трябваше да започне в началото на този месец и да се превърне в религиозно–туристическа изява, съпроводена от специална процесия от духовници, носеща частица от мощите на светеца - покровител на българския народ. В края на юни и началото на юли процесията трябваше да бъде в Рилската св. обител, както е било в знаменитата 1469 година, когато мощите на светеца са били пренесени от Търново в манастира.

Това събитие историците определят като начало на съвземането на българската народност след завладяването на България от османските поробители. Народът ни за първи път тогава се чувства консолидиран по време на шествието, прекосило половината от страната и навсякъде посрещано от развълнувани хора отблизо и далеч. След трагичните събития от 1393-1396 година нашите предци точно чрез тази процесия придобиват самочувствие на хора с богато и славно историческо минало и ярка народностна идентичност.

Причината за промяната в замисъла, координиран с представителите на БПЦ, се корени в динамиката на сегашните събития, обхванали страната от месеци - допълни Богданов. Пред наш екип той се свърза с градоначалника на Велико Търново Драгомир Панов и ангажирани с изявата представители на други общини. Те също изразиха огорчението си от провалянето на инициативата. Общественият съвет, който я координира, готви проект с европейско финансиране. Все пак някои общини ще маркират свой участък от поклонническия маршрут и ще го извървят.
„От нашата Община подходихме много отговорно и се подготвяхме месеци за събитието. Калина Тодорова от Регионалната библиотека, автор на няколко студии, свързани с житието и паметта за светеца в нашия край, и която бе участник във втората среща на представителите на общините, е готова с ново изследване на култа към светеца в региона, което трябваше да се презентира по време на минаването на шествието през нашия край. Въпреки всичко и ние ще обмислим съвместно с Врачанска митрополия кой маршрут да изберем, за да го извървим в името на българския дух, който остана през вековете несломим от големите предизвикателства на историята” - допълни Красимир Богданов.