Св. преп.мъч. Игнатий Старозагорски - 8.октомври

 Sv-Ignatii Всемирното Православие - Св. преп.мъч. Игнатий Старозагорски - 8.октомври На 8 октомври 2021 г. се навършват 207 години от кончината на преподобномъченик Игнатий Старозагорски – небесният покровител на Стара Загора. Мощите му (неговата глава) се пазят в руския манастир „Св. вмчк Панталеймон“ на Света Гора Атон.

images?q=tbn:ANd9GcRZIwG5YZ6sd_SHe2ZOnDxCGcb_-HzStyG2mZDoZhRP0lH9yl5SYg Всемирното Православие - Св. преп.мъч. Игнатий Старозагорски - 8.октомври

Св. преподобномъченик Игнатий бе роден в град Стара Загора - в тогавашната Търновска епархия. Баща му се наричаше Георги, а майка му - Мария: в св. Кръщение те нарекоха сина си Иван. След известно време цялото семейство се премести да живее в Пловдив и родителите изпратиха своя син на училище да изучава Свещеното Писание.
Учението изключително много се удаваше на младия Иван. За кратко време той премина първоначалните степени на обучение по славянски език и започна да се занимава по-задълбочено със своето образование. При всичко това, обаче, желанието на сърцето му беше насочено другаде. Още от детинство той обичаше уединението и копнееше за монашески живот. Затова не след дълго остави родителите си, отиде в Рила планина и постъпи като послушник в Рилския манастир, но попадна в ръцете на един груб и жесток старец. Шест години той търпеливо понасяше ругатни и побои.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре