Св. Максим Изповедник

images?q=tbn:ANd9GcStjSUSvm9v4Go2H8Qew5BJx038OlATng0XRqwXVXyhxEU092I1 Всемирното Православие - Св. Максим Изповедник1. Разумното направляване на помислите и вещите донася целомъдрие, любов и познание, а неразумното - невъздържание, ненавист и незнание.

2. Ти приготви пред мене трапеза и т. н. Трапеза означава тук дейна добродетел, защото тя е приготвена от Иисуса Христа срещу нападащите ни. Елей, който помазва ума, означава съзерцанието на тварите. Чашата Божия е познанието на Бога. Неговата милост е Неговото Слово и Бог: защото Той чрез Своето въчовечаване жъне след нас през всички дни, докато не достигне всички, които ще се спасят както Павел. Дом означава царството, в което ще се вселят светиите. Много дни е вечният живот (Пс. 22:5, 6).

images?q=tbn:ANd9GcTT1H08JBLvaK4zCQECb0w8kRPbmvQ9sV8auQGl-jnEXLZKFmhfUw Всемирното Православие - Св. Максим Изповедник

1. Искрено любещият Бога се моли без да се разсейва, както и молещият се без никак да се разсейва, искрено обича Бога. Но този, чийто ум е закован към каквото и да е земно, не може да се моли без да се разсейва. И тъй, този, чийто ум е привързан към нещо земно, не люби Бога.

2. Умът, който дълго мисли за нещо материално, разбира се, че се пристрастява към него, а именно - това е или пожелание, или тъга, или гняв, или злопаметство и ако не счете тази вещ за нещо, но може да се освободи от тази страст.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре