ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013

DSC_0057%20_1600x1200_ Всемирното Православие - ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013

  Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит днес отслужи първата си света литургия в качеството си на първойерарх и предстоятел на Българската православна църква . В знак на причастност на нашата църква в каноничното и Евхаристийно единство на светото Православие, в съборно съслужение с Българския патриарх встъпиха официалните представители на всички сестрите православни църкви (Подробен материал - тук)

 В своето слово Патриархът акцентира върху същността и служението на Църквата, а именно върху нейната божестена, съборна и спасителна природа.   

„Моля ви да постъпвате достойно за званието, за което сте призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпите един други с любов и залягате да запазвате единството на духа чрез връзките на мира” (Еф. 4:1-3).

Ваши Блаженства, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри!

IMG_8687 Всемирното Православие - ИЗБОР ПАТРИАРХ - 2013Днес, 24 февруари 2013 г., в 5.15 часа в Синодалния параклис „Св. цар Борис.започна ранна Утреня и св. Литургия за участниците в Патриаршеския избирателен църковен събор (ПИЦС). След нея изборната урна беше публично запечатана. Започна тайният вот на делегираните от различните епархии на страната участници в ПИЦС – общо 142 души, като с изрядни документи се оказаха 138 от тях. Това правеше изборът валиден.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре