12-02-20-82331_1 Всемирното Православие - ПРЕССЪОБЩЕНИЕ ДО БТА И СРЕДСТВАТА ЗА МАСОВО ОСВЕДОМЯВАНЕ (обновено)БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА - БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

На 6 ноември 2012 г. историческият славен Български патриаршески престол овдовя с мирната и блажена кончина на приснопаметния първойерарх на родната ни св. Църква – Патриарх Максим.

В изпълнение на Свещените канони, съгласно чл. 42, ал. 2, чл. 43, ал. 1 и чл. 46, ал. 1 от Устава на Българската православна църква – Българска Патриаршия и по решение на Св. Синод от заседанието му на 27.11.2012 г., прот. № 31 – пълен състав, на 24 февруари 2013 г. ще бъде канонично и уставно избран на Патриаршески избирателен църковен събор Предстоятел на многовековната ни св. Православна църква – Патриарх Български и митрополит Софийски.

 

Между 11,45 и 12,00 ч. говорителят на Патриаршеския избирателен църковен събор или упълномощен от него представител на Българската Патриаршия пред акредитираните журналисти ще съобщи, че Българската православна църква има нов канонично и уставно избран Български патриарх и Софийски митрополит, ще обяви неговото име и извести резултатите от проведения на Патриаршеския избирателен църковен събор таен вот.

В 12,00 ч. новоизбраният Български патриарх, придружаван от епархийските митрополити и епископите на БПЦ – БП с представители на духовенство, ще се отправят в литийно шествие за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

От 12,10 до 13,20 ч. щe бъде прочетен Актът-изложение за станалия Патриаршески избор и ще се извърши богослужебното чинопоследование по тържествената Патриаршеска интронизация със снемане на обикновените архиерейски отличия, възлагане на патриаршески инсигнии и бяла епанокалимавка на новоизбрания Български първойерарх и възкачването му на древния венцеславен трон на Българските патриарси.

13,55 – 14,05 ч. – Обща снимка на новоизбрания Български патриарх, Предстоятелите и представителите на Поместните православни църкви, официалните представители на Българската държава, представителите на Дипломатическия корпус, членовете на Патриаршеския избирателен църковен събор и гостите на БПЦ – БП.

Приканваме всички национални и международни медии, желаещи да отразят знаменателните исторически събития, да подадат своите заявления за акредитация в Канцеларията на Св. Синод до 20 февруари т.г., за да могат подобаващо да присъстват на определеното място пред Синодалната палата за изявлението на говорителя на ПИЦС и в ПКСХП „Св. Александър Невски“. В Синодалната палата на 24 февруари т.г. достъпът за представители на медиите е забранен, както и контактът им с членовете на ПИЦС преди Патриаршеската интронизация.

 

~~~

З а б е л е ж к а: Всеки журналист следва да предостави в Синодната палата следните данни:

1. Трите си имена.

2. Името на медията, за която работи.

3. Номера на журналистическата си карта.

Предоставянето на данните става чрез попълване на Удостоверение за журналистическа акредитация, което се издава от Българската Патриаршия и може да бъде получено в кабинетите на:

- архимандрит Дионисий – началник на синодалния Богослужебен отдел;

- г-н Захари Конкьов – административен секретар на Св. Синод;

- д-р Десислава Панайотова – експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод и Главен редактор на Официалния сайт на БПЦ-Българска Патриаршия.

Попълнените удостоверения се предоставят за копиране на секретарката на Културно-просветния отдел – г-жа Пенка Христова.

Горепосочените журналистически данни следва да бъдат изпращани и в електронен вид на е-мейл: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

за да бъдат включени в общия списък с акредитираните журналисти.

Всеки акредитиран журналист, след попълването на данните, получава своето Удостоверение, което трябва да се подпечата в Архива на Синодната палата.

На 24 февруари 2013 г. журналистите следва да носят удостоверенията си за представяне пред проверяващите органи с оглед получаване на достъп до района на Синодната палата и до ПКСХП „Св. Александър Невски”.

От Канцеларията на Св. Синод на БПЦ-БП