69899.p Всемирното Православие - САУДИТСКА АРАБИЯ ОСВОБОДИ ХРИСТИЯНИТЕ, АРЕСТУВАНИ ЗАРАДИ ДОМАШНА МОЛИТВАСлед няколко месеца задържане под стража властите в Саудитска Арабия освободиха 35  етиопски християни.

По законите на Кралство Саудитска Арабия, е забранено мъже и жени, които не са роднини, да се намират в едно и също помещение. Този закон се използва, за да се преследват християните в Етиопия и други африкански страни, пристигащи в Саудитска Арабия като гастарбайтери тъй като в страната няма църкви (строителството им е забранено със закон), християните се събират да се помолят заедно в частни домове.

 

На 17 декември 2011 година 35 етиопци - 29 жени и 6 мъже събрали се в частен дом, за да извършат всенощно бдение, бяха арестувани по време на акция на религиозната полиция и вкарани в затвора.

На 3 август 2012 г. международната християнска организация International Christian Concern (ICC). потвърди информацията, че всички те са освободени.

69898.b Всемирното Православие - САУДИТСКА АРАБИЯ ОСВОБОДИ ХРИСТИЯНИТЕ, АРЕСТУВАНИ ЗАРАДИ ДОМАШНА МОЛИТВА„През цялото време, докато са били в затвора, саудитците са ги притискали и са ги принуждавали да приемат ислям, – казва Джонатан Рачо от International Christian Concern. Според информация на ICC, жените били подлагани на особено жестоко отношение и унижение.

След като ICC започна кампания за освобождаване на тези християни, саудитците няколко пъти променяли обвинението с твърдението, че християните са се занимавали с трафик на хора. „Те лъжат международната общност, твърдейки, че искат да съдействат за търпимостта между мюсюлмани, християни, евреи и др., - казва представителят на ICC, но всъщност Саудитска Арабия е една от страните, където християните са подложени на най-големи преследвания. Освен това Саудитска Арабия изнася радикален ислям, като по този начин разпалва преследването на християни по цял свят”.

В International Christian Concern са доволни от проведената кампания, в резултат на която е станало освобождението на етиопските християни, но нетърпимостта по отношение на представителите на други конфесии остава, както и преди, една от отличителните черти на Кралство Саудитска Арабия.

Всички освободени от ареста са депортирани от Саудитска Арабия.

 

Анастасия Кузминская/Православие.Ru

Ер Риад, 6 август 2012 г.

Photo: Baz Ratner / Reuters