patriarh_kirill4 Всемирното Православие - РУСКАТА ЦЪРКВА ЩЕ ПОМОГНЕ НА ОСТАНАЛИТЕ БЕЗ ЖИЛИЩА ХРИСТИЯНИ В СИРИЯНа заседание на Императорското православно палестинско общество Руският патриарх Кирил е заявил, че РПЦ е готова да се включи в събирането и изпращането на хуманитарна помощ за пострадалите християни в Сирия, съобщава Интерфакс-Религия.

Според Патриарха една от причините за Сирийския конфликт е разделението между различните слоеве на обществото „по етнически, религиозен и социален” принцип” и че такива опити да се раздели обществото се предприемат и в Русия.

 

Предстоятелят добавил, че в отговор на тези призиви „е необходимо да се устояват традиционните за Русия християнски ценности”, и изразил надежда, че Императорското палестинско общество „ще има миротворческа мисия не само в Близкия Изток, но и в нашата страна и в другите страни, в които живеят руски граждани (Русский мир)”.

Императорското православно палестинско общество е създадено през 1882 г. с указ на император Александър III. Основните цели и задачи на обществото включват организиране на пътувания на руски поклонници по светите места (Палестина, Атон, Бари), съдействие на Руската православна църква в нейното служение зад граница, културно-просветителска дейност сред близкоизточното население, научно изследване на историческото наследство на Светата Земя.

В момента в Русия действат 18 регионални отделения на това общество.