102478.p.jpg?0 Всемирното Православие - ТУРЦИЯ РЕШИ ДА ПРЕВЪРНЕ В ДЖАМИЯ ЦЪРКВАТА „СВЕТА СОФИЯ” В ТРАПЕЗУНД Както съобщава Православие.by, позовавайки се на Greek Reporter, представители на турската власт са обявили, че църквата „Св. София” в Трапезунд (дн. Трабзон, Турция), действаща досега като музей, ще бъде превърната в джамия.

Генералният директор на фондациите в Турция (General Directorate of Foundations) Аднан Ертем е заявил, че „няма никакви пречки храмът „Св. София” в Трапезунд да започне да действа като джамия, което и ще стане в близките дни”. „Стремим се да направим същото и с катедралата „Св. София” в Истанбул, но това не зависи от нас. Решението трябва да бъде взето от правителството, това е негова отговорност” - добавил той.

Църквата „Св. София” в Трапезунд е паметник на византийската архитектура, освен това тук се пазят стенописи от 1260 г. Храмът е бил построен през 1238–1263 г. от император Мануил I. През 1461 г. султан Мехмед II превзел Трапезунд и превърнал църквата в джамия. По време на Първата световна война, когато градът е бил под контрола на руските войски, храмът е бил използван за военна болница и склад. След това той отново е бил джамия - до 1964 г., когато след 6-годишна реставрация (1958–1964 г.), осъществена с помощта на Единбургския университет, е станал музей.

Както Всемирното православие писа, през юли 2012 г. турският вицепремиер Бюлент Арич заяви за намеренията на правителството да разреши предаването на храма на мюсюлманската община за превръщането му в джамия.