104158.p Всемирното Православие - АРЕСТУВАНИТЕ В ЛИБИЯ ХРИСТИЯНСКИ МИСИОНЕРИ СА ЗАПЛАШЕНИ ОТ СМЪРТНО НАКАЗАНИЕ Гръцкият храм „Св. Георги” в Триполи беше нападнат през септември. В Либия има християнски църкви, но те могат да бъдат посещавани само от чужденци

В Либия са арестувани четирима чуждестранни граждани, обвинени в разпространение на християнска литература. Грози ги смъртно наказание.

Единият от арестуваните е с шведско-американско гражданство, другият е египтянин, останалите двама са съответно южноафриканец и южнокореец. Те са задържани в Бенгази от разузнавателното подразделение на Министерство на отбраната. Обвинени са в разпространение на Библията, пише The Guardian.

В Либия все още действа закон, приет от Муамар Кадафи, според който обръщането на хора в друга вяра се смята за углавно престъпление и се наказва със смърт.

«Прозелитизмът е забранен в Либия. Ние сме 100% мюсюлманска страна и такъв род действия влияят върху националната ни сигурност», – съобщил пред Reuters сътрудникът на службите за сигурност Хюсейн бен Хамид.

Четиримата задържани са оставени под арест в Бенгази. Според местни източници съдът над тях може да се състои още следващата седмица.

Юристът и правозащитник Билал Бетамер (Бенгази) се придържа към гледната точка, че Либия е изцяло мюсюлманска държава, и че християните не трябва да се опитват да разпространяват тук своята вяра. «Това е неуважение. Ако у нас имаше християни, ние бихме могли да водим с тях диалог, но при сегашното положение тук не може да се разпространява християнство, - казал той – в противен случай наказанието е смърт - максималното наказание за такова престъпление. Това са опасни неща”.

Това е първият известен арест в Либия по обвинение в прозелитизъм след «арабската революция». Известно е също, че преди три години няколко десетки британски, американски и холандски мисионери са били арестувани и принудени да напуснат Мароко по аналогични обвинения.

В Либия има християнски църкви, но те могат да бъдат посещавани само от чужденци.