siria1 Всемирното Православие - МАРОНИТСКИЯТ АРХИЕПИСКОП НА ДАМАСК СЕ ОПАСЯВА, ЧЕ ИЗСЕЛВАНЕТО НА ПРАВОСЛАВНИТЕ ЩЕ ПОСТАВИ ПОД ВЪПРОС БЪДЕЩЕТО НА ВСИЧКИ ХРИСТИЯНИ В СИРИЯМасовото изселване на православни християни от Сирия поставя под въпрос бъдещето на всички християнски общини в тази страна, смята маронитският архиепископ на Дамаск Самир Насар (маронити – от името на сирийския монах св. Марон (VI в.); през ХІІ-ХІV в. маронитите признават върховенството на Ватикана, но запазват богослужението на сирийски език - б.пр.).

„Антиохийската православна църква е стълбът на цялото сирийско християнство. В последно време обаче десетки хиляди вярващи са принудени да търсят убежище в чужбина” – отбелязва главата на френската католическа фондация «?uvre d’Orient» Паскал Голниш.

60% от сирийските християни принадлежат към Антиохийската православна църква, чиято Патриаршия се намира в Дамаск. По време на гражданската война в Сирия повече от половината православни са напуснали енориите си, съобщава Благовест-Инфо.

„Войната в Ирак вече предизвика масовото изселване на християни – ще доведе ли войната в Сирия до същите последствия?” – пита архиепископ Насар.

Това не е първото изселване на православни християни от Близкия Изток. В периода 1862 - 1920 г. този район са напуснали повече от половин милион духовни чеда на Антиохийската Патриаршия. По-голяма част от тях са се преселили в Бразилия, Аржентина и САЩ, където в момента действа повече от 400 енории под юрисдикцията на Антиохийската православна църква.