104645.p.jpg?0 Всемирното Православие - ЦАРИГРАДСКИЯТ ПАТРИАРХ СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ ПРЕВРЪЩАНЕТО НА ЦЪРКВАТА „СВ. СОФИЯ” В ДЖАМИЯ Цариградският Патриарх Вартоломей I заяви, че е категорично против плановете църквата „Св. София” в Истанбул да се превърне отново в действаща джамия. В момента предложението се обсъжда от турския парламент, пише Седмица.ru, като се позовава на агенция ANSA.

«Искаме „Св. София” да остане музей. Това е била християнска църква в продължение на повече от 1 000 години, — така турският всекидневник «Milliyet» цитира думите на Патриарха.— Ако зданието трябва отново да стане действаща светиня, тогава трябва да се възстанови християнската църква, каквато то е било първоначално, тъй като не е било построено, за да бъде джамия.».

Настояването някогашната главна православна катедрала на Константинопол да стане пак джамия е било представено пред турския парламент миналия месец. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган (от партия AKP) има абсолютно мнозинство в Парламента. По време на десетгодишното управление на Ердоган са построени най-малко 17 000 нови джамии.