images?q=tbn:ANd9GcT0PphAZEZh3s6n1nZlDzhwHqSro-3tasxLnA&usqp=CAU Всемирното Православие - БОГОЯВЛЕНСКАТА И ОБИКНОВЕНАТА СВЕТЕНА ВОДА (2)Богоявленска светена вода могат и трябва да ползват всички тежко болни християни, например преди и след тежка операция, при сърдечен или мозъчен удар (инсулт); също бременни жени, на които предстои скоро да родят; родилки и млади майки, които кърмят. Особено целително действие Богоявленската вода има върху епилептици и душевно болни - тя действа обгарящо на бесовете.

Ако Богоявленската вода се употребява неблагоразумно, тя не само че няма да помогне, но може и тежко да навреди на ползващите я (това важи и при вземане на св. Причастие без Изповед и надлежната подготовка).

Показателен в това отношение е следният случай:

Мъжът на една християнка много пиел и често я биел. Една вечер, много късно, той, както обикновено, се прибрал у дома мъртво пиян и още от прага налетял да бие съпругата си. Уплашената жена, за да се защити, грабнала от иконостаса шишето със светена вода, започнала да пръска с нея пияния и неистово да крещи: „Дявол, дявол, махни се, сатана“! Това още повече озверило съпруга ѝ, той взел шишето със светената вода, ударил го в земята и едва не умъртвил жена си от бой.

Хората, колкото и грешни да са те, не са дяволи, а напротив, във всеки един от нас блещука макар и искрица от Божия образ, и ако тази жена беше намерила по-предпазлив начин да поръси със светена вода пристрастилия се към алкохола неин съпруг, например, когато той спи, резултатът щеше да бъде много по-друг.

Ако при всички по-горе изброени случаи се окаже, че не разполагаме с Богоявленска вода, тя може да се замени и с обикновена светена вода.

Обикновената светена вода, която се освещава на Малкия водосвет, може да се взема през целия ден, най-добре преди ядене. Тя е подходяща за всякакви случаи на физическо или духовно неразположение: главоболие, световъртеж, гадене, повръщане, нередовен стомах, болки, апатия, леност, недружелюбие към ближния, нечисти помисли, разсеяност при молитва, ненавременен сън, празнословие, буйство, осъждане... С нея ние поръсваме целия си дом, самите себе си и вещите, с които си служим. Както вече се каза, добре е, светената вода да я пием преди ядене, а употребата ѝ след храна, за утоляване на жаждата ни, е осъдителна.

Предвид силната замърсеност на околната среда и множеството злоупотреби на търговците, всяка храна след закупуването ѝ, още при донасянето ѝ вкъщи трябва да се поръсва със светена вода. По този начин тя се очиства от духовните микроби и бацили - при положение, че нейните производители и доставчици са имали пряк или косвен контакт с бесове (бидейки например сектанти, магьосници, екстрасенси или просто непоправими и неразкаяни грешници). Светената вода може да очисти храната и от нейната екологическа замърсеност (нитрати, радиоактивни елементи в наднормени пропорции) и дори да унищожи силата на отрова. Важно е също да се освещава не само храната, но и дрехите, които носим, инструментите, с които работим, вещите, с които си служим, мястото, където работим...

Светената вода се ползва с голям успех и при опасения, че в дома или в човек действа зла сила. Една жена споделя:

Детето ми боледуваше от странна болест. Скачаше нощем насън, тичаше със затворени очи навън и обикаляше двора... Добри хора ме посъветваха да взема светена вода от църквата и да го поръся. Така и сторих. Но когато започнах да го поръсвам, детето силно завика: „Не ме изгаряй, остави ме!“ След това то се успокои и за пръв път от толкова време заспа здрав сън. Слава Богу, сега то е живо и здраво“.

Светената вода премахва и разните подозрителни и логически трудно обясними и дори естествено невъзможни явления, като разни шумове, тропане по тавана, гласове, светлини и пр., които, явно, са дело на бесовете, с цел да изплашат и смутят хората. Когато тя се приема с вяра, премахва и т.нар. „уроки“ - зловредно влияние от завистливи човеци, при което се проявява пакостната бесовска сила; изразява се в общо неразположение, без да е налице някаква естествена причина.

Църквата е постановила при вземане на просфора и светена вода, да се казва следната молитва:

„Господи Боже мой! Нека този Твой свят дар и тази светена вода да ми бъдат за опрощение на греховете, за просвещение на моя ум, за укрепване на душевните ми и телесни сили, за здраве на душата и тялото ми, за побеждаване на страстите и немощите ми, заради Твоето безпределно милосърдие и по молитвите на Твоята Пречиста Майка и на всички Твои светии. Амин".

 

_________________________

 

* Макар и неосветена специално чрез извършване над нея на Чина на водоосвещението, водата на т.нар. агиазма (аязмо) също наричаме светена, защото носи Божието благословение свише заради светия живот на велики Божии поаведници, подвизавали се по тия места (напр. св. Серафимовият извор)