korica-500x500 Всемирното Православие - НОВА КНИГА: „ДНЕВНИК НА ПОСЛУШНИКА НИКОЛАЙ БЕЛЯЕВ (ПРЕПОДОБНИЯТ НИКОН ОПТИНСКИ)“ Предлаганата на боголюбивия читател книга „Дневник на послушника Николай Беляев (Преподобният Никон Оптински)“ е съставена по записките на младия послушник Николай Беляев, постъпил през 1907 г. в скита „Св. Йоан Предтеча“ на знаменитата Оптинска обител. Наставляван и духовно възпитан от известния духовник на обителта – преп. Варсануфий Оптински, той води свои записки през ранния период на послушничеството си.

От тях ясно може да се види както правилното и умъдрено духовно наставничество, така и правилата на трезвеното послушание. В този смисъл книгата представлява нагледно аскетично ръководство на наставника и на младия новопостъпил послушник, което я прави ценна за днешните духовни ръководители – игумени и игумении, а и за желаещите да поемат по пътя на монашеското послушание. Книгата представлява също така и своеобразна стенограма на вътрешния живот на скитската обител с цялото многообразие от християнски добродетели и човешки немощи в едно време на упадък на обществените нрави в имперска Русия и на дълбока криза на самото руско монашество. Ето защо това прави книгата полезна и за широкия кръг читатели.

 

Желаейки да надникнат зад завесата на манастирския живот, те ще видят, че възходът и падението са едновременни спътници не само на обикновените християни, но и на монасите. Манастирът е лечебница – място за лечение на заразената от болестта на прародителския грях човешка природа, а не идеалистично място с изтънчени обноски и висок естетически вкус.

Книгата се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български.

Цената на книгата е 17.00 лв.

При закупуване на едро търговската отстъпка е 30%.

Телефон за поръчка: 0887226952