IMG_0712 Всемирното Православие - ОБРЪЩЕНИЕ НА НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ И СОФИЙСКИ МИТРОПОЛИТ НЕОФИТ КЪМ НОВИЯ ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ МИТРОПОЛИТ В ПРИЕМНИЯ САЛОН НА СИНОДНАТА ПАЛАТА, СЛЕД КАНОНИЧЕСКИЯ ИЗБОР

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

          След овакантяването на Западно- и Средноевропейския  епархийски престол, съгласно Устава на БПЦ – БП  се пристъпи към избор на нов митрополит на епархията.

          След изпълнение на всички изисквания, Епархийският избирателен събор в гр. Берлин посочи от каталога на достоизбираемите епископи двама, единият от които сте Вие.

          Днес Ние и Светият Синод, след усърдна към Бога молитва, извършихме Каноническия избор и определихме Вас, Високопреосвещени Владико, за Западно- и Средноевропейски митрополит.

          От днес Вие сте архипастирят на всички православни българи, живеещи извън пределите на Родината, в страните, намиращи се в диоцеза на Западно- и Средноевропейската епархия.

          Пред себе си имате светлия пример за достойното и отговорно служение на блаженопочиналия патриарх Максим (светла му памет), през чието светителстване е основана тази млада по години, но богата по дух и традиции епархия. Продължете делото на Вашия предшественик - бившия митрополит Симеон, в нейното благоустрояване и духовно възрастване. Проповядвайте Христовото Слово с думи и дела „Служете Господу със страх и радвайте се (пред Него) в трепет“ (Пс.2:11).

                                                                                                                       2    

          Молитвено благопожелаваме Всещедрият Бог да Ви обдари със Своите милости за успешни и благоплодни архипастирски трудове за полза на светата ни Църква, благочестивото Ви паство и упование в нашето братско съдействие и подкрепа.

          Изпращаме ви във Вашия епархийски център с искрена обич и увереност, че всякога ще пребъдвате в страх Божий, крепка вяра и себеотвержена любов.

          В отговорното си служение да имате сътрудничеството на благочестивия клир и паство на Богодаруваната Ви епархия.

          С непрестанен стремеж следвайте спасителния жертвен подвиг на Великия Пастиреначалник Господа Нашего Иисуса Христа.

 

На многая и благая лета!

НА ДОБЪР ЧАС, ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНИ ВЛАДИКО!