thumb_a5d2a398a5a459939e74cbad2ee63e29 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНА ИКОНА ОТ КИПЪР ПРИСТИГА ЗА ПОКЛОНЕНИЕ В БУРГАС

Чудотворна икона с образа на Света Богородица и Светият пояс на Божията майка от манастира "Агиа Напа" в Кипър пристигат в Бургас в края на тази седмица. Те ще бъдат изложени за поклонение в църквата "Свети Иван Рилски"  в навечерието на храмовия празник, честван на 1 юли. Светините ще бъдат донесени от духовници от кипърския манастир на 30 юни около 11 часа и ще останат в Бургас до следващия ден  на обяд. През нощта на 30-ти юни срещу 1-ви юли църквата ще остане отворена дотогава, докато има вярващи, които желаят да видят и да се помолят пред светините. 

Чудотворната икона и Честният пояс от Агиа Напа пристигат в Бургас с   благословията на сливенския митрополит Иоаникий и по покана на църковното настоятелство при храм "Св. Иван Рилски" и Община Бургас. 

Според преданията иконата на Св. Богородица е открита в пещера, където по всяка вероятност е била скрита по време на иконоборството през VII-VIII в., за да бъде спасена. По-късно на същото място е осонван манастир, носещ името на селото, в което се намира - Агиа Напа /в превод "света гора"/. Отново според преданията след смъртта на Божията майка освен дрехата й бил запазен и честният й пояс, който бил поверен на Свети апостол Тома, а след неговата смърт чрез други апостоли той стигнал до манастира "Агиа Напа", където се съхранява до днес.

Вярва се, че пазените в манастира светини помагат на бездетни жени да заченат и родят безпроблемно. Много хора разказват за чудеса, които са се случили при тях, именно след като отправили молитвите си към Света Богородица в Агиа Напа. Ежедневно манастирът се посещава от множество християни от близо и далеч, отиващи да се помолят за своето здраве или това на близките си.