ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В АТОН

9k= Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В АТОНВеднъж един монах от манастира „Св. Дионисиат“, на име Антим, отишъл в болницата на светата обител, за да навести новопостриган монах, който се разболял веднага след пострижението. За да утеши страдащия, той му разказал следната случила се лично с него история:

„Брате, имай, надежда във Владичицата наша Богородица, великата Лекарка и непрестанна Застъпница за всички монаси. Чуй какво се случи с мен, за да разбереше неизмеримото ѝ застъпничество.

00_ikone-trojerucice-fill-500x630 Всемирното Православие - ЧУДОТВОРНИ ИКОНИ ПРЕСВ. БОГОРОДИЦА В АТОНСъбитията, поставили началото на прославянето на иконата на Божията майка „Троеручица“, се отнасят към VIII век, към времената на иконоборството. Воините на императора еретик Лъв III Исаврянин (714-741) претърсвали домовете на православните християни, издирвайки икони, конфискували ги и ги изгаряли, а иконопочитателите предавали на мъчения и смърт.

Само извън пределите на византийските земи, в мюсюлманския Дамаск, християните не били притеснявани заради почитането на икони.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре