Просфора Антидор Артос

ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ПРОСФОРА, АНТИДОР И АРТОС

14 Всемирното Православие - Просфора Антидор АртосПросфората, която се раздава след края на Литургията, е светиня и се приема от вярващите благоговейно преди храна.

Според правилата на Църквата, антидорът (нафората - б.пр.) трябва да се приема в храма, на гладно и с благоговение, защото е осветен, това е хляб от Божия жертвеник, част от приношенията в Христовия олтар, поради което и получава небесно освещаване.


fotor6719 Всемирното Православие - Просфора Антидор АртосКакво е това антидор

В края на Литургията на молещите се раздава антидор - малки частички от просфората, от която на проскомидията е бил изваден Светият Агнец. Гръцката дума антидор произлиза от две други гръцки думи: анти - вместо и ди орон - дар, тоест точният превод на тази дума е вместо дар (вместо причастие – б.пр.).

КАКВО СИМВОЛИЗИРАТ ВЛОЖЕНИТЕ В ПОТИРА ЧАСТИЦИ, ИЗРЯЗАНИ ОТ ПРОСФОРИТЕ

149858.b Всемирното Православие - Просфора Антидор АртосСлед като приключи причастяването на миряните, дяконът влага в Потира тези частици, които са били отделени за Пресвета Богородица, за светиите, за живите и мъртвите. Частиците, извадени "За здраве и упокоение", се влагат в Потира и по такъв начин влизат в допир с Тялото и Кръвта на Христа Спасителя. В това всъщност се състои силата и действеността на извадените частици от просфорите. Тук имаме не само молитва за един или друг жив или починал, а очистване на греховете чрез същата тази безкръвна Жертва.

 

СИМВОЛИЧНОТО ЗНАЧЕНИЕ НА ПРОСФОРАТА

vipechka_prosfor_kvadrat Всемирното Православие - Просфора Антидор АртосДуховното значение на копието става особено ясно при разглеждане на символичното значение на просфорите, от които с копието се изваждат частици. Просфората се състои от две части, които се правят от тесто отделно една от друга и след това се съединяват, прилепвайки една към друга. Върху горната част се поставя печатът, изобразяващ равностранен кръст с надписи над кръста IС и ХС (Иисус Христос), а под него HI КА (на гръцки - победа).

 

КАК СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДРУГИТЕ ПРОСФОРИ ПО ВРЕМЕ НА ПРОСКОМИДИЯТА

fotor6454 Всемирното Православие - Просфора Антидор АртосОт останалите четири просфори се изваждат частици, означаващи членовете на Небесната и земната Църква. Йереят взима втората просфора и възпоменавайки Пресвета Дева Богородица, изважда от просфората частица, която подрежда върху Дискоса от дясната страна на Агнеца (от страната на свещеника – лявата), близо до средата, с думите от псалома: застана Царица Теб отдясно (Пс. 44:10). Тази просфора се нарича „Богородична”.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре