14 Всемирното Православие - ЧАСТ СЕДМА: ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ПРОСФОРА, АНТИДОР И АРТОС. МОЛИТВА ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ПРОСФОРА И СВЕТЕНА ВОДА

Просфората, която се раздава след края на Литургията, е светиня и се приема от вярващите благоговейно преди храна.

 

Според правилата на Църквата, антидорът (нафората - б.пр.) трябва да се приема в храма, на гладно и с благоговение, защото е осветен, това е хляб от Божия жертвеник, част от приношенията в Христовия олтар, поради което и получава небесно освещаване.

 

Частиците от артоса, получени в храма, се пазят благоговейно от вярващите като духовно лекарство срещу болести и немощи. Артосът се употребява при специални случаи, например при болест, и винаги с думите "Христос воскресе!".

 

Просфората и артосът се съхраняват в молитвения кът, зад иконите. Ако просфората или артосът се развалят, трябва да се изгорят вкъщи или в храма, или да се пуснат в река с чиста вода.

 

 

 

МОЛИТВА ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ПРОСФОРА И СВЕТЕНА ВОДА

 

 

 

Господи Боже мой, да бъде този Твой свети дар и тази Твоя светена вода за просвещаване на моя ум, за укрепване на душевните и телесните ми сили, за здраве на душата и тялото ми, за побеждаване на страстите и немощите ми по безпределното Твое милосърдие, по молитвите на Пречистата Твоя Майка и на всички Твои светии. Амин.

 

 

 

ЗАЩО ЦЪРКВАТА ОСВЕЩАВА ЯЙЦАТА И КОЗУНАЦИТЕ НА ВЕЛИКДЕН

 

Pravoslavnaya-Pasha-v-Rossii1 Всемирното Православие - ЧАСТ СЕДМА: ЗА ПРИЕМАНЕТО НА ПРОСФОРА, АНТИДОР И АРТОС. МОЛИТВА ПРИ ПРИЕМАНЕ НА ПРОСФОРА И СВЕТЕНА ВОДАПасха е Самият Христос със Своите Тяло и Кръв. "Пасха Христос избавител", както пее Църквата и говори апостол Павел (1 Кор. 5-7). Затова в деня на Пасха би следвало християните да се причастяват. Но тъй като мнозина от православните християни имат навика да приемат Светите Тайни през Великия пост, в светлия ден на Възкресение Христово се причастяват малцина, затова след края на Литургията в този ден в храма се благославят и освещават специални приноси, козунаци, боядисани яйца и великденски сладкиши, за да напомни вкусването от тях на причастяването с истинската Пасха Христова и да съедини всички верни в Иисуса Христа.

 

Употребяването на осветени яйца и козунаци от православните християни през Светлата седмица може да се уподоби на вкусването на ветхозаветната пасха, която в първия ден на пасхалната седмица богоизбраният народ ядял със семейството си (Изх. 12, 3-4). По същия начин след благославянето и освещаването на христианските яйца и козунаци вярващите в първия ден на празника, прибирайки се от храма у дома и завършвайки подвига на поста, в знак на радостно единение всички в семейстото се подкрепят и телесно – прекратявайки говеенето, всички вкусват благословените яйца и козунаци и ядат от тях през цялата Светла седмица.

 

 

Сн.: Всемирното православие

http://uapoint.org/