Църкви и манастири в Йерусалим

368946.p Всемирното Православие - Църкви и манастири в ЙерусалимБлизо 80-годишният архимандрит Иустин (Мамалос) от православния манастир изграден над Иакововия кладенец в Светата земя, отдавна вече е свикнал със заплахите и покушенията срещу живота му.

В интервю за списание „Pemptousia“ през май 2021 г. отец Иустин разказа, че служи вече 40 години в манастира и за това време е преживял 32 покушения.

004222 Всемирното Православие - Църкви и манастири в Йерусалим

Проекция на храма на Гроба Господен

Издигнат е на мястото, където е бил разпнат, погребан и след това възкръснал Господ Иисус Христос. Заедно с Витлеемския храм „Рождество Христово” той е главният център на християнско поклонничество, образец на храмовете, посветени на мъченици, и на архитектурата по Светите места. Основите на първата църква „Възкресение Христово” били положени от св. царица Елена; построена е около 335 г. През следващите векове храмът бил няколкократно разрушаван и възстановяван, погълнат от пожари, преустройван и разширяван. След поредния пожар през 1808 г. той бил отново въздигнат през 1810 г. и приблизително в този вид може да се види сега, в началото на XXI век.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре