368946.p Всемирното Православие - ПОРЕДНО ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ЕДИНСТВЕНИЯ МОНАХ В МАНАСТИРА НАД ЯКОВОВИЯ КЛАДЕНЕЦ В СВЕТАТА ЗЕМЯ (3)Близо 80-годишният архимандрит Иустин (Мамалос) от православния манастир изграден над Иакововия кладенец в Светата земя, отдавна вече е свикнал със заплахите и покушенията срещу живота му.

В интервю за списание „Pemptousia“ през май 2021 г. отец Иустин разказа, че служи вече 40 години в манастира и за това време е преживял 32 покушения.

Отец Иустин дошъл в тази обител след мъченическата кончина на предишния игумен, архимандрит Филумен (Хасапис; 1913-1979), зверски убит от религиозни фанатици[1].

Според съобщение на познатата на архимандрита гръцка журналистка Мария Гячнаки от информационна агенция „Orthodoxia, неотдавна е било извършено поредното покушение над отец Иустин – единственият останал в манастира монах.

На територията на обителта се намира кладенец, изкопан, според преданието, от вехтозаветния патриарх Яковпри този кладенец Христос се е срещнал със самарянката оан. 4:4-42).

„Моля ви, направете нещо! Заливат ме с бензин, палят манастира и мен самия искат да изгорят“ – казал по телефона на М. Гячнаки отец Иустин..

Няколко дни по-рано по архимандрита хвърляли камъни, и до сега има рани по главата от тях. По думите на Гячнаки, това не е първият случай на неговата хоспитализация или покушение.

Всеки път, когато стават такива нападения, Гячнаки се свързва с местните власти и международните органи и макар че след всеки инцидент полицията идва на помощ на архимандрита, все още не е прието цялостно решение и журналистката се опасява, че него просто ще го убият.

За съжаление, не е постъпила никаква заповед за защита от страна на палестинските власти, и отец Иустин заедно с монаси и монахини от няколко други манастира се намират в постоянна опасност.

„Йерусалимската патриаршия в сътрудничество с Министерството на външните работи на Гърция и ръководството на Палестина трябва да намерят веднага изход“ – подчертава журналистката Мария Гячнаки.

Наблус (Западният бряг на река Йордан), 14 септември 2021 г.

s640x480 Всемирното Православие - ПОРЕДНО ПОКУШЕНИЕ СРЕЩУ ЕДИНСТВЕНИЯ МОНАХ В МАНАСТИРА НАД ЯКОВОВИЯ КЛАДЕНЕЦ В СВЕТАТА ЗЕМЯ (3)

+   +   +

[1]Преподобномъченик Филумен Светогробец е канонизиран през 2009 г. отЙерусалимската патриаршия(чества се на 16/29 ноември). Мощите му са запазени почти изцяло нетленни.

.

Сн.: orthodoxianewsagency.gr