Образование

 митр. Кирил

 Когато се говори за светско образование в България не бива да се разбира, че то трябва да бъде лишено от изучаването на религия. Това каза пред радио „Фокус”-Варна Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил по повод въвеждането на учебна дисциплина Религия като светски образователен предмет в една светска образователна система, каквато е системата в България. Според митрополит Кирил с този термин „светско образование” не бива да се спекулира, той е употребен в закона за образованието, за да подчертае, че държавата субсидира образованието. Затова и образованието е светско.

 

img_2805 Всемирното Православие - Образование

 

img_2806 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2809%201 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2810 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2813 Всемирното Православие - Образование 

 

 img_2814 Всемирното Православие - Образование

 

img_2818 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2819 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2822 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2824 Всемирното Православие - Образование 

 

img_2835 Всемирното Православие - Образование 

 img_2836 Всемирното Православие - Образование

 img_2844 Всемирното Православие - Образование

 img_2847 Всемирното Православие - Образование

monahinite%20ot%20vra4esh Всемирното Православие - Образование

o.ivan%20ot%20novi%20han Всемирното Православие - Образование 

 otets%20ivan%20ot%20novi%20han Всемирното Православие - Образование

 img_2854 Всемирното Православие - Образование

img_2846 Всемирното Православие - Образование 

 

 

img_2858 Всемирното Православие - Образование 

 

 

 

  Снимки: Василка Нанева, презв. Валя Кантарджиева и www.pravmladeji.org

 

 patriarh%20maxim_1 Всемирното Православие - Образование Автор: Василка Нанева 

 

 

 На 24 септември християните, които се бяхме събрали в София на Националното литийно шествие в подкрепа на образование в духа на православната ни вяра, се поздравявахме с „Честит празник!”.  Едва ли по улиците на българската столица е вървяло някога по- жизнерадостно хилядно множество. Вместо от шумни протести и яростни викове, днес те се огласяваха от тържествен камбанен звън, тропари, химни и патриотични песни. Бог беше с нас и това си личеше и по времето - чудесен есенен ден, с лек свеж полъх.

    От епархиите и енориите бяха тръгнали с най-ценните си икони и хоругви. Носеха се и портрети на Иван Вазов, Петко Славейков, Захари Стоянов, Васил Левски, Паисий Хилендарски и други народни будители. Златовезаните дрехи на митрополитите, епископите и свещениците грееха под слънчевите лъчи и придаваха допълнителна царственост на шествието. Атмосферата на свобода, съчетана с особена благодатна радост, която я има само в православието, изпълваше сърцата.

    Голяма част от хората бяха изминали стотици километри, за да подкрепят Българската православна църква в десетилетните й усилия да въведе вероучение като задължителен предмет в детските градини и училищата.

    Участниците в шествието изминаха пътя от Националния дворец на културата до храм-паметника „Св. Александър Невски”, където българският патриарх Максим направи молебен за децата. След това Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит прочете  Патриаршеското и Синодално послание към участниците в Националното литийно шествие. В него се подчерта, че Българската православна църква винаги е стояла и стои с народа си и сега призовава всички отговорни институции да предприемат съвместни и незабавни мерки, чрез които да се помогне на децата да се укрепят в доброто и да имат спокоен, смислен и благословен живот.

През следващата работна седмица (27 септември – 1 октомври) предстои Петицията на Националното литийно шествие „Образование за духа и доброто бъдеще на нашите деца”, проведено в София на 24 септември, да бъде внимателно разгледана от президента на Р България г-н Георги...

Read more: БПЦ - Българска Патриаршия

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре