Светите тайнства

1 Всемирното Православие - Светите тайнстваАвва Исайя увещава: Нека изпълняваме потребното според силите си, и великата мощ на нашия Господ Иисус Христос ще ни помогне... Той знае, че човек е окаян, и затова му е дарувал покаянието през цялото време на земния му живот. Могъщото и спасително покаяние действа върху нас до последното наше издихание.”

Само с пожелания за здраве, късмет и успех през новата година не върви. Трябват и църковни ритуали, за да измолим Божията милост и благодат да огреят нас и всеки от нашите близки. На първо място са водосветът на дома и кръщенето. Сега им е времето. Както и да погледне човек - и по църковно, и по фолклорно, няма по-добра дата за това в началото ... Само с пожелания за здраве, късмет и успех през новата година не върви. Трябват и църковни ритуали, за да измолим Божията милост и благодат да огреят нас и всеки от нашите близки. На първо място са водосветът на дома и кръщенето. Сега им е времето. Както и да погледне човек - и по църковно, и по фолклорно, няма по-добра дата за това в началото ...

 

 

Read more: Новини от 24chasa.bg

     230-600x400 Всемирното Православие - Светите тайнстваЗащо Господ отказал да удовлетвори молбата на светите апостоли Яков и Иоан и майка им? Те са молели за нещо добро, именно да получат места в Царството на Христа Спасителя: кажи, тия мои двама сина да седнат при Тебе, един отдясно, а друг отляво в Твоето Царство (Мат. 20:21).

27257.p.jpg?0 Всемирното Православие - Светите тайнства

Смисълът на поста се състои не просто в отказа от месно-млечна храна, но на първо място в дълбокото самопознание, покаяние и борба със страстите. „Да скъсаме всяка връзка с неправдата” – ни призовават в тези дни църковните песнопения. „Ако се въздържаме от месо, а изяждаме своите ближни, това е насмешка над поста”, - говори една светоотеческа мъдрост. Истинското значение на поста се разкрива ярко в една от стихирите: „Да оставим телесното сладострастие, да се обогатим с душевни дарования...” Вярващите наричат великопостното време „Пролет на покаянието”.

rubliov_zlatoust Всемирното Православие - Светите тайнства

Постът е безполезен за онези, които не се въздържат от грехове. Против прелюбодеянието.

Колко приятни за нас са вълните на това духовно море - по-приятни дори и от морските вълни! Едните се повдигат от възмущението на ветровете, а другите - от желанието да се слушат проповеди. Едните, когато се повдигат, довеждат кормчията в голям страх, а другите, щом се появят, дават възможност на проповедника да говори с дързост и увлечение.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре