Духовни семинарии

SDS_1496-1200x661 Всемирното Православие - Духовни семинарииНа втория ден от Новата 2020 година министър-председателят г-н Бойко Борисов посети Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Премиерът бе посрещнат от ректора архимандрит Пахомий  и зам.-ректора йеромонах Мелетий. След като заедно разгледаха обновения пансион на учениците, ректорът показа на госта и интерактивния кабинет, в който учители и ученици ползват съвременни средства за обучение.

praznik-1200x661 Всемирното Православие - Духовни семинарииНа 29 юни, когато отбелязваме празника на св. първовърховни апостоли Петър и Павел, Ловчанският митрополит Гавриил връчи дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2018 г. на Софийската духовна семинария.

DSC_4359 Всемирното Православие - Духовни семинарииВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

ОБИЧНИ СЕМИНАРИСТИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светлият празник на светото Благовещение и тази година ни събира, за да сведем глави и да се преклоним пред дивната тайна на божественото домостроителство, и, като възпеем нашата обща Майка и Владичица Пресвета Богородица, да съгреем сърцата си с онази любов, която нашият Небесен Отец засвидетелства към нас, като проводи чрез нея при нас Своя Син и наш Бог, Господ Иисус Христос да ни избави от робството на греха и смъртта и отново да отвори за нас портите на Небесното царство.

sgrada-nova-232-218x300 Всемирното Православие - Духовни семинарии

На заседанието си от 2 август 2017 г. Министерският съвет одобри проект, внесен от архимандрит Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски”, за ремонт и преустройство на сградата на пансиона. На самото заседание ректорът на Семинарията благодари на министър-председателя и каза, че „отпускането на средства за Семинарията е една инвестиция в бъдещето, защото за всеки народ най-скъпото нещо са децата.”  

IMG_9249-1024x719 Всемирното Православие - Духовни семинарииНа 13 юни 2017 г. по време на вечерното богослужение Българският патриарх Неофит заедно с членовете на Св. Синод назначи и въведе архимандрит Пахомий (Лозанов) за ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. На тържествената служба взеха молитвено участие Великотърновският митрополит Григорий, Ловчанският митрополит Гавриил, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, който е и духовен надзорник на Семинарията, Неврокопският митрополит Серафим, Старозагорският митрополит Киприян и Врачанският митрополит Григорий.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре