Специалност "Теология"/ Богословие в България

Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски” с благословията на Софийската света митрополия подкрепени от Столична община и ОП „Туристическо обслужване”, организират за четвърта поредна година поклоннически път „Рилският чудотворец”. 

IMG_8567%20(300x225) Всемирното Православие - Специалност "Теология"/ Богословие в България По покана на декана на Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски” - доц. дАлександър Омарчевски, на 30 януари св. Литургия в параклиса на факултета оглави Негово Високопреосвещенство митрополитът на Америка, Канада и Австралия Йосиф. На празничната служба присъстваха протосингелът на Софийска св. Митрополия, ставроф. ик. Ангел Ангелов, йеромонах Зотик Гаевски от Руската църква в София, множество свещеници, преподаватели, студенти и граждани.

Светци и свети места в БългарияУтре в София се открива международна научна конференция „Светци и свети места на Балканите”. Тя се организира от Катедрата по кирилометодиевистика на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Института за литература към Българската академия на науките, направление Стара българска литература. Конференцията се организира с финансовото съдействие на фонд Научни изследвания към МОМН, СУ „Св. Климент Охридски“ и фондация “Комунитас”.

IMG_65571 Всемирното Православие - Специалност "Теология"/ Богословие в България На 23 април в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” се състоя Втората международна конференция „Православното богословие и науките”. Сред главните й организатори бяха д-р Павел Павлов от Софийския Богословски факултет, д-р Стоян Танев, преподавател в Южния датски университет, Одензе – Дания, и Столична община. Събитието получи финансовата подкрепа на фондациите „Темпълтън” (САЩ) и "Комунитас" (България).

Тази година конференцията беше на тема „Богословие и общество”. Форумът започна с приветствие на декана на Богословския факултет д-р Ал. Омарчевски и с трикратното изпълнение на пасхалния тропар: „Христос Воскресе из мертвих” и тропара на св. Климент Охридски.

Последва обръщение на организаторите д-р Павел Павлов и д-р Стоян Танев защо решението на обществените проблеми се нуждае от богословски прозрения. Очертана беше картината на изпълненото с песимизъм и безнадеждност българско общество, съставено от хора, загубили вяра в Бога, в себе си и в институциите.

5 Всемирното Православие - Специалност "Теология"/ Богословие в България

Днес от 14 ч. в Аулата на Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Негово Блаженство архиепископ Христофор, митрополит на Прага и предстоятел на Православната църква в Чехия и Словакия, изнесе публична лекция на тема "Автокефалия и автономия на Чешката православна църква в диоцеза на Чехия и Словакия". Своето архипастирско служение в Чехия и Словакия архиепископ Христофор съчетава и с академичната работа като преподавател в Богословския факултет на град Прешов в Словакия, с който, по силата на двустранно споразумение за научен и академичен обмен по европейската програма "Еразъм", през последните години си сътрудничи активно и Богословският факултет в София.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре