в. Алтернатива

Превод: Борислав Аврамов 

Източник: в. Алтернатива 
Брой 88 

 

 

Откъси от книгата на Митрополит Иеротей Влахос „Православната психотерапия”

 

 

Образа и подобието на Бога

 

Човекът е създадени по Божий образ и подобие. Това се отнася главно за душата. Образът Божий в човека е по-силен отколкото в ангелите защото както ще видим душата оживотворява тялото с което е свързана. Може обобщено да се каже, душата е образа Божий. Както Бог е троичен – Ум, Слово, и Дух, така също и човешката душа има три сили: ум, реч (разум) и дух. (Св. Григорий Палама, Добротолюбие)

В цялата природа има икони на Пресветата Троица, (йеромонах Амфилохий Радович, Тайната на Пресветата Троица според св. Григорий Палама) но те се проявяват главно в човека. Свети Григорий Палама, когато говори за кръщението на Христос в Йордан обяснява защо образът Божий в човека е по-силен отколкото в ангелите. „Тайнството на сътворения и обновения човек се открива в тайнството на Светата Троица”, пише той. Това става не само защото човекът е единствения посветени и служител на земята на Светата Троица, а и защото единствен е създаден по Нейния образ. Чувствените и безсловесни (неразумни) животни имат само животворящ дух, а той не може да съществува сам по себе си; те нямат нито ум, нито разум. Ангелите и архангелите имат ум и слово, защото са умни  и разумни, но нямат животворен дух тъй като нямат тяло което този дух да оживотворява. Тъй като човекът притежава ум, слово и животворящ дух, който дава живот на тялото с което е свързан, той единствено е образ на триипостасната природа.

Същото учение св. Григорий разкрива и в природните и богословски глави. „Както Троичния Бог е Ум, Логос и Дух, такъв е и човекът”. Духът, който животвори тялото е „човешката духовна (умствена, ноетична) любов” и изхожда от ума и словото, съществува във ума и словото и има във себе си ума и словото” (Добротолюбие). И въпреки че духовната и разумна ангелска природа има ум и слово и дух, духът във нея не е животворен. Както отбелязахме по рано “образа” в човека се отнася главно за душата, но тъй като тялото се оживотворява от духа, образа в човека е по-силен отколкото в ангелите.


 alternativa%20logo-org Всемирното Православие - в. Алтернатива  бр.87
 
 
Откъси от книгата
на Митрополит Иеротей Влахос „Православната психотерапия”

 

 

Определение на Душата

 

Св. Йоан Дамаскин казва: „Душата е живо същество, проста е, безтелесна е, по природата си е невидима за телесните очи, разумна е и умна т.е. мислена (възприема се с ума), няма облик, използва тялото като свое оръдие и му дава живот, растеж усещания и раждане; самовластна е (свободна), надарена е с воля и действие (енергия), променлива е и бидейки сътворена е склонна към промени. Всичко това е  приела по благодатта твореца, от когото е приела и своето съществуване и своята природа, такава каквато е” (Точно изложение на православната вяра).

Св. Исихий Презвитер казва: „Душата е проста и добра, защото такава я е сътворил Господ” (Добротолюбие).

 

Св. Григирий Нисийски казва: „Душата  е сътворено същество, което е живо и умно (мислено духовно достъпно за ума и мисълта). Душата принася от себе си до телесното и сетивно възприемаемо тяло животворна сила и способност да се възприемат чувствените (материалните) предмети, докато не се разложи природата, способна за това (тялото) („За душата и възкресението”).

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре