Сайт на БПЦ

Превод и обобщение: д-р Росица Колева
Източник: pravoslavie.ru

 

 

Днес авторитетният руски портал Православие.ru отразява събитието по тържественото представяне на новия сайт на Българската православна църква в Софийската Митрополия на 19.06. 2009 г. Според публикацията, представянето е предизвикало голям обществен интерес и залата е била изцяло препълнена с представители от медиите, свещенослужители и граждани.   

Авторите на сайта отбелязват, че събитието е било открито лично от  Негово Светейшество Максим Патриарх Български и Митрополит Софийски, заедно с когото са присъствали членовете на Светия Синод.

В своето приветствено слово Негово Светейшество Максим Патриарх Български и Митрополит Софийски каза:

 ...Днес, когато ролята на електронните медии в живота на съвременното общество динамично нараства, Св. Синод счита, че е от голяма важност, както за БПЦ, така и за нацията ни като цяло, интернет пространството да бъде пропито църковно благовестие в истински православен дух.

Официалният електронен сайт на БПЦ-Българска Патриаршия е естествено продължение на вековната апостолска, мисионерска, духовно-просветна и културна дейност на нашата Църква.   Чрез това ново средство на обществено служение БПЦ ще продължи да работи за благото и духовния напредък на нашия народ.

 

d Всемирното Православие - Сайт на БПЦ                                               svetoslav_org Всемирното Православие - Сайт на БПЦ

Д-р Десислава Панайотова                                         Автор на интервюто:
Главен редактор на Официалния сайт на                    Светослав Ангелова 
Българската Православна Църква

 

Св. Ангелов: Интервюто е за електронен Портал Всемирното православие. Поздравяваме ви със стартирането на Официалния сайт на БПЦ.

 

Д-р Панайотова: Получих поздравителната картичка. Благодарим ви. Зная, че гл. Редактор на Всемирното православие д-р Росица Колева живее и работи във Варшава. В тази връзка искам да подчертая, че откриването на електронния сайт на БПЦ е събитие, което ще прокара мост и до православните българи в чужбина като ще има обединителна и укрепваща функция по отношение на единството на БПЦ.

 

Съществува ли истинска необходимост  от Официален сайт на Българската православна църква при толкова много и различни сайтове, които носят етикет „православие” и имат претенция да обговарят православна тематика?

 

Д-р Панайотова: Нуждата е огромна. Първо, защото нашия сайт е официоз и второ, защото е замислен да бъде изключително богат като съдържание, стремящ се да обхване всички страни на църковния живот – канонически, догматически и литургични въпроси, също така и връзките на Църквата с обществеността и държавните институции (последното по всякакъв начин ще бъде отразявано чрез документация и новини). Освен това сайта е  замислен да има много богат документален и образователен раздел с рубрики и подраздели, някои от които засега запазваме в тайна, за да изненадаме приятно читателите на електронния сайт на БПЦ. Съдържанието и техническите възможности на сайта предвиждат той да радва и хората със специални потребности, визирам програмата за аудиовариант на новините и на някои основни текстове, както и тристепенната форма на увеличаване на буквите във всички текстове за четене. Набелязаните цели са уникални.

 

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре