Жития

d-4 Всемирното Православие - ЖитияИзвестно е, че през XIV в. Българската православна църква е ползвала за своите нужди св. миро, изтичащо от мощите на солунския великомъченик св. Димитър (вж. Църковен вестник, 2009, бр. 8, стр. 8). Той живял в края на III в. и началото на IV в. Бил управител на цялата Солунска област и тъй като открито изповядвал своята вяра в Христос и поучавал в нея, император Максимиан го затваря в старата градска баня, през която минавали отходните води на града, носел се непоносим мирис и обитавали скорпиони.

За енорията на квартал „Хаджи Димитър” в София днешният празник е най-тържественият. Тук се намира единственият в столицата храм, носещ името на великия Солунски чудотворец.

thumb_274x196_74 Всемирното Православие - ЖитияОт години желая да отида за празника на св. Димитър в града, чийто покровител е той, и да участвам във всенародното честване.

Силна е почитта към св. Димитър в цяла Гърция. На негово име са посветени 547 църкви в страната.

Alexii Всемирното Православие - ЖитияПреподобни Алексий бил единствен син на Евфимиан и Аглаида – благочестиви, знатни и богати християни в Рим, живели през ІV век. Той бил роден късно след дълги родителски молитви, поради това бил особено мил на баща и майка.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре