Нашите предложения

Европейският съд за правата на човека в Страсбург осъди Италия за често срещаните разпятия в държавните училища и постанови, че те не трябва да бъдат излагани на показ в учебните заведения, съобщи в. „Дейли телеграф”. Според решението на съда кръстовете в училищата нарушават принципа на светско образование и могат да притесняват децата, които изповядват други религии. Магистратите са отхвърлили аргументите на италианското правителство, че разпятието е национален културен и исторически символ, както и символ на толерантност и светско управление. Делото срещу Рим е било заведено от Сойле Лауци, финландка, женена за италианец. Като атеист тя била шокирана от факта, че децата й посещават държавно училище в Северна Италия, където по стените на всички класни стаи имало кръстове. След като жалбата й била отхвърлена на всички съдебни инстанции на Ботуша, тя се обърнала към съда в Страсбург. Впоследствие магистратите се произнесоха в полза на Лауци и осъдиха италианското правителство...
 

Read more: Новини от novinar.net - Свят

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопрeславски Митрополит д-р Кирил 

 

hram_nikoaj_chudotvorec_varna Всемирното Православие - Нашите предложения

 Снимка: http://www.pravoslavieto.org

 

Скъпи варненци!

Църковното настоятелство към морския храм „Св. Николай Чудотворец” се обръща към вас с призив да участвате като дарители в благотворителната кампания за довършване реставрацията и реконструкцията на храма.

Храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” е един от духовните символи на Варна и средоточие на голяма църковна общност. Неговият патрон – св. Николай е покровител на морския ни град и на всички моряци и техните семейства. Тук идват да отправят молитва за закрила и благополучие както обикновени миряни, така и хората, чиято работа и прехрана е свързана с морето. Храмът е обект на интерес и за многото чуждестранни туристи - като пример за културно-историческото ни наследство. През 1918 г. той е обявен като първи и единствен морски храм в страната.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре