ТЕМА НА СЕДМИЦАТА

В църковните среди отново се разрази спорът кога да празнуваме Коледа - на 25 декември или на 7 януари, както е било по стар стил. Причината въпросът да бъде повдигнат отново е искане, внесено в деловодството на Светия синод от група вярващи от храма в кв. Челопечене и техния отец Марий Димитров, които искат връщането на стария Юлиански календар. Това означава, че Коледа трябва да се празнува на 7 януари, когато ние празнуваме Йордановден. Според Ловчанския митрополит Гавраил обаче сега не е моментът да се сменят датите. „Подобен спор може да бъде решаван само от църковен събор, а на последния бе поставен и отхвърлен с огромно мнозинство”, коментира той пред БНТ. По думите му не е нужен смут сред народа, какъвто би предизвикал смяната на календара. По думите на отец Марий, ако се спазват каноните на църквата, няма да се стигне до разногласие сред миряните, защото решението за промяна на календара в Българската православна църква е извършено в края на 68-а година със синодално...

Read more: http://www.novinar.net/news/koleda---na-25-dekemvri-ili-na-7-ianuari_MzEyMzs2NQ==.html

resize_of_book_of_hours_mid Всемирното Православие - ТЕМА НА СЕДМИЦАТА

 

Въпросът за разликата в църковните календари не се отнася към областта на догматиката. И затова често е поставян въпросът за целесъобразността да се запази стария стил от повечето православни църкви.  Действително, толкова ли е важно в кой ден какво празнуваме? А празнуването на Рождество и на другите празници на една и съща дата от всички християни би решило много въпроси, свързани с отбелязването на нова година, и с междуконфесионалните отношения. Защо е всъщност старият стил?

 

Трите календара

 

Юлианският календар. През 46 г. н. е. римският обществен деятел и пълководец Юлий Цезар е провел реформа на римския календар, който е бил по това време съвсем хаотичен и сложен. Става въпрос, разбира се, за слънчевия календар, т.е за разпределянето на слънчевата година по календарни дни и месеци.  Но доколкото слънчевата година не може да бъде разделена на равен брой дни, това става причина да бъде възприета системата на високосната година, която догонва“ продължителността на слънчевата година.

 

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре