IMG 9974Светостта присъства само в Православната Църква! Това е показател, че тя единствено право слави Господа. От апостолско време и до наши дни на нейния лъчезарен небосвод изгряват негаснещи звезди на мъченическа и преподобна святост.

Подвизите на мъченици, пролели кръвта си за Христа по време на жестоки гонения, и молитвените и постнически подвизи на отшелници са отразени с несъмнена историческа достоверност в житията на светиите. Написани подробно и на изящен богословски език, те пълнят дебели томове за всеки месец от годината.

За вдъхновяващата живя вяра и всепредана любов към Христа на светиите трябва да знае всеки от малък. Затова приветстваме начинанието да се разкажат житията им на достъпен език, кратко и разбира се, точно по свещения житиен текст, за полза на децата.

Излязоха от печат четири тома жития на всички светии, чествани през годината по православния календар, с благословение на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, под заглавие:

Жития на светиите за деца и юноши

Съставила игумения Валентина Друмева

Оказа се, че тези жития представляват интерес и за възрастните, защото отразяват кратко и точно най-същественото от повдига на чествания светия. Всеки християнин, в навечерието на празника, може да ги прочете, за да бъде молитвата му по-жива, а с обширните жития ще се запознае при по-свободно време.

 

IMG 9972

IMG 9973

IMG 9975