dscn3884 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)  Автор: архимандрит Атанасий Султанов

Снимки: Елена Синева 

 

 

Денят е 23 май, а камбаните на всички атински храмове бият тържествено още от ранна утрин и възвестяват на всички, че днес е великият празник Петдесетница.  

Тържествено бие и камбаната на българският храм”Св. Йоан Рилски” Атина .днес, храмът е празнично украсен, защото наред с големият Господски празник българска общност отбелязва и денят на славянската писменост и култура. Богослужението оглавява предстоятелят на храма архимандрит Атанасий(Султанов, а на клироса сладкогласно пее сформиран квартет от български студенти по богословие с ръководител псалт Мелетий Велчев. Още от сутринта прииждат българи за да се присъединят към общата радост. На богослужението са дошли и доста гърци от квартала и те, от една страна, да получат благодатта от великият празник, а от друга, да влязат в радостта на своите събратя православни българи, които празнуват двоен празник. Богослужението се води и на двата езика български и гръцки което не смущава никой.

dscn3895 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)   

 dscn3912 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)

 

 В храма са дошли представители на българската дипломатична мисия в Гърция,съорганизатор на празника. Тук са г-н Герман Ванчев- консул, г-ца Марияна Петрова - културно аташе, г-н Калин Сотиров - военно аташе и още много други. От името на кметство Агии Анаргири ,в чиято юрисдикция се намира българският храм, е дошъл зам.кмета г-н Констандинос Никополус.В храма са  и децата от българското неделно училище „Св.св. Кирил и Методий”,  заедно със своите учители, празнуващи патронният празник на училището. Тук са и фолклорна формация „Родина”с ръководител маестро Александър Костадинов. Специално за празника  са дошли и самодейци от руското културно дружество „Мир”.Присъстват също представители на месните български вестници и дружества.
Богослужението тече стройно. Вдъхновена проповед за празника произнесе богословът Мелетий Велчев- псалт при храма. В нея той подчерта важността на празнуваното събитие, а имано слизането на Дух Светий върху апостолите Христови и с това раждането на Богочовешкият организъм-Църквата. Той призова всички да бъдат верни на Христовото учение, да посещават храма редовно, а не само когато има някакъв празник или имат несгоди, а също така да помагат и за благоустройството на българският храм в Атина. След това доста миряни пристъпиха към светата Чаша.

Непосредствено след св.Литургия,бе отслужена и полагащата се вечерня, символизираща слизането на Св.Дух. След входа и при пеенето на великия прокимен ”Кто Бог велий” , архимандрит Атанасий разпръсна дафинови листа (според месната традиция) символизиращи огнените езици, слезли над главите на Христовите последователи .После прикани всички да преклонят колена, за да бъдат прочетени трите коленопреклонни молитви полагащи се днес. Той обясни важността им и помоли всички когато се поизморят да си спомнят Христовите страдания, които да им бъдат за утеха  докато трае четенето.
След отпуста на вечернята се отслужи благодарствен молебен, традиционен за деня на славянската писменост и култура-24 май, а след него по улиците на квартала се понесе литийно шествие с иконата на славянските просветители - светите братя Кирил и Методий, предвождано от ученици и учители от българското училище, при пеенето на тропарите на празника и на Св.св.Кирил и Методий. След литийното шествие отец Атанасий произнесе вдъхновено слово,  в което подчерта значимостта на празника и колко е важно българите, особено тези далеч от родината,  да празнуват своите празници и така да запазват националното самосъзнание у идните поколения. Отец Атанасий с болка сподели, че българите са  една от най-разединените общности в Гърция и за сетен път призова всички да забравят лични интереси и да заработят за общото благо и на полза роду.
 Поздравления отправиха-от името на българската дипломатична мисия г-ца Марияна Петрова, от името на кмета на община Агии Анаргири и общинският съвет г-н Констандинос Никопулос, от името на българските самодейни състави в Гърция маестро Александър Костадинов. Последва многолетствие за благочестивите български и еладски народи, а после всички заедно изпяха традиционният за празника на просветителите химн ”Върви народе възродени”. Последва програма, подготвена от децата на българското неделно училище „Св.св.Кирил и Методий” под ръководството на г-жа Маргарита Димитрова. По време на изпълненията очите на много наши сънародници се изпълниха със сълзи, спомняйки си отминалите години, когато и те са били ученици. След това последва всенародно веселие с български и руски изпълнения. На площада пред храма се изви кръшно българско хоро.
В края на тържеството архимандрит Атанасий благодари на всички потрудили се за  това тържеството да стане реалност и отново призова българите да бъдат по-единни. Тържеството завърши с изпяване на националният химн на Р.България. Всички си заминаха с преизпълнени с радост сърца и с надеждата отново такива поводи да сплотяват все повече ,от една страна българите далеч от родният дом, а от друга и двата народа български и гръцки носещи в сърцата си една вяра- вярата в Триединният Бог.

 

dscn3931 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)    dscn3918 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)   

 dscn3924 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)    dscn3970 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)   

 dscn3993 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)    dscn4036 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)

dscn4112 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)     dscn4140 Всемирното Православие - Петдесетница и Денят на славянската писменост и култура в българския храм „Св.Йоан Рилски”, Атина (Фоторепортаж)