200px-Burgas_Kirill_and_Mefody Всемирното Православие -   В ГР.ПЛОВДИВ С ЛИТИЙНО ШЕСТВИЕ БЕШЕ ПРЕНЕСЕНА ЧУДОТВОРНАТА БОЖИГРОБСКА ИКОНА НА СВЕТА БОГОРОДИЦА, А БУРГАС ПОЛУЧИ МИРО ОТ МОЩИТЕ НА СВЕТИ НИКОЛАЙ    С тържествени богослужения в Пловдив и Бургас беше отпразнуван един от най-почитаните светии на Православната ни Църква – свети Николай Мирликийски Чудотворец. Празничните богослужения оглавиха Техни Високипреосвещенства Пловдивски митрополит Николай и Сливенски митрополит Йоаникий.

 

В ранните часове на 6. декември дядо Йоаникий отслужи Света Литургия в съслужение със свещеници от епархията. Катедралният храм “Св. Кирил и Методий” в гр. Бургас едва успя да побере вярващите миряни, които с нетърпение чакаха да се поклонят пред мирото от мощите на светеца. Те бяха връчени на Сливенския Митрополит лично от премиера на Р България г-н Бойко Борисов.

 

През целия ден след това бургазлии идваха в храма, за да се поклонят на светинята. Тя ще остане в катедралния храм, като дар за празника на града до построяването на новостроящия се храм „Свети Николай Чудотворец” в ж. к. „Меден рудник”.

Свети Николай е покровител на моряците и в деня на неговата памет бургазлии отбелязват своя празник.

Иначе тържествата в морския град започнаха още на 4 декември с деветите поред Светиниколаевски православни четения. Те се проведоха с благословението на Негово Високо-Преосвещенство Сливенския Митрополит Йоаникий и бяха организирани от енорийския център “Свето Възнесение Господне” при храм “Св. Св. Кирил и Методий”. 

Съорганизатори на събитието бяха община Малко Търново, общинския исторически музей в града, както и Бургаският свободен университет. Създател и инициатор на тези четения е ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев от морския град, който вече беше въдворен като Ректор на Софийската Духовна Семинария. По време на двудневните четения децата, които изучават “Православие и краезнание” към неделното училище при храма на светите братя получиха своите дипломи за успешно завършване на 3 – годишният обучителен период.  Научният форум е единственият в България, в който се провеждат четения, свързани с църковна тематика. Професори и научни работници от различни университети в страната изнесоха доклади.

Ден преди един от големите християнски празници в най – голямата църква в Бургас “Св.св. Кирил и Методий” се проведе концерт на хорова школа “Милка Стоева”.

В деня на светителя Николай, Пловдив отбеляза с поредица от тържествени мероприятия празника. Преди началото на Светата Литургия Владиката на старинния град, Негово Високопреосвещенство митрополит Николай донесе копие от чудотворната икона на Божията Майка “Божигробска” или наречена още икона на “Светите отци”. Тя беше тържествено пренесена с литийно шествие от митрополитския храм “Света Марина” в катедралата “Света Богородица”, където светинята ще остане. По покана на дядо Николай в Пловдив за празника дойде Йерусалимският патриарх. Духовните водачи отслужиха Света Литургия. След края на литургията, дядо Николай раздаде на миряните безплатно 5000 кръстчета от Йерусалим. Изминалият месец най – младият митрополит в Българската Православна църква посети свещеният град, заедно с 120 духовници и миряни от Пловдив. До там беше пренесена и копие от чудотворната икона, която след като беше допряна до Божи гроб се върна обратно в Пловдив.

Освен високопоставените лица, които уважиха празника на светителя Николай, двата града ще се запомнят и с благословението на своите митрополити, които дни преди това оповестиха новината, че пловдивчани и бургазлии могат да консумират риба на 6 декември.