IMG_3729 Всемирното Православие - НА СВЕТЛИ ПЕТЪК В ПОДУЯНСКИЯ ХРАМ „СВ. БОГОРОДИЦА”

За петъка на Светлата седмица, който тази година се падна на 29 април,  Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Георги Петров, председател на църквата „Св. Богородица - Животворен източник” (1882 г.) в кв. Подуяне, беше поканил председателите на шест столични църкви, за да споделят с множеството вярващи радостта от храмовия празник.


 

Службата беше особено тържествена - в утренята на Светли петък след всяка песен от Пасхалния канон се добавя песен от Канона на св. Богородица – Животворящ (Живоприемен) източник.

В проповедта си един от гостите на празника, председателят на храм „Св. София – Премъдрост Божия” свещеноиконом Ангел Ангелов, нарече седмицата след Великден Чудната седмица и цитира думите на св. Йоан Дамаскин, че Господ Иисус Христос е единственото ново нещо под слънцето. Човечеството винаги се е страхувало от смъртта, а ето сега, с Христовото Възкресение тя е победена.

На Светли петък, когато Църквата чества обновлението на Богородичния храм в Цариград, се  отдава почит на Пресветата Божия Майка, избрана за вместилище на Невместимия Бог и въздигнала се над ангелските чинове с приснодевството си.

Отец Ангел припомни станалото през V в. чудо в околностите на Цариград, от което води началото си празникът. По това време войникът от цариградската казарма Лъв Маркел се разхождал в кипарисовата горичка, в която се намирал извор с хубава студена вода. Тук той срещнал един слепец, който бил много жаден. Войникът имал добро сърце и започнал да търси извора, за да утоли жаждата на слепеца, но дълго време не го намирал. Тогава чул глас, който го насочил към мястото. Същият глас продължил повелително: да напои слепеца, да му поръси очите с вода и тогава ще разбере кой му говори. Като се вслушал в гласа, Лъв намерил водата, изпълнил поръчението и слепецът прогледнал. Войникът разбрал, че св. Богородица го е упътила и когато през 457 г. станал император под името Лъв I Тракиец  (457-474 г.), издигнал при извора храм в чест на св. Богородица и го нарекъл “Живоприемни източник”. При църквата била направена къпалня, в която ставали много чудесни изцеления, по-късно тук сам император Юстиниан се излекувал от болестта си. След време храмът бил разрушен и отново издигнат и обновен.

Така споменът за обновлението на църквата и за чудесата, станали при него, се утвърдил в празник – Живоприемен източник. Храмът съществува и сега и поклонниците в Цариград не пропускат да си налеят вода от бликащия извор.

Службата завърши с Пасхален водосвет за здраве и изцеление.

 

Тропар на Светли петък - св. Богородица - Животворен (живоприемни) източник

Яко сокровище мноценное и ток вреющий струи чудес, сей източник животочний подала еси всем, Дево, недуги изцеляющий страстей различних, пламен же орошающий скорби и болезней и всех ужасающий странними своими и дивними чудеси!

Източающи божественную воду безсмертия и изливающи струи жизни приснотекущия притекающим верно живоприемному твоему източнику и сия почерпающим, подаеши, пролиятелно, Дево, здравие и врачевание и злоключении избавление.

IMG_3731.JPG - 70.08 Kb

IMG_3736.JPG - 92.31 Kb

IMG_3740.JPG - 84.80 Kb

IMG_3743.JPG - 80.32 Kb

IMG_3745.JPG - 69.67 Kb

IMG_3751.JPG - 73.84 Kb

IMG_3753.JPG - 64.72 Kb

IMG_3756.JPG - 93.09 Kb

IMG_3757.JPG - 83.46 Kb

IMG_3763.JPG - 70.96 Kb

IMG_3764.JPG - 83.97 Kb

prezv. Desislava s 3 ot 4-te si detsa.JPG - 72.30 Kb

IMG_3765.JPG - 89.29 Kb