IMG_3417 Всемирното Православие - ЗАВЪРШИ ЧЕТЕНЕТО НА ВЕЛИКИЯ ПОКАЕН КАНОН В СОФИЯ

На 10 март 2011 г. в храм “Света Троица“, кв. „Разсадника”, Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом Мина Минчев, председател на църковното настоятелство при митрополитската катедрала „Св. Неделя“ прочете последната, четвърта част на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. 

Във великото повечерие молитвено участие взе викарият на Софийския митрополит Максим – Знеполски епископ Йоан,  свещенослужители и множество столичани. Тук бяха и част младежите, обединени около сайта "Православна младеж", които бяха решили вместо обичайната среща в четвъртък да участват в богослужението.

 За последен път през първата седмица на Великия пост Софийският свещенически хор под диригентството на прот. Кирил Попов запя: „С нами Бог, разумейте язици и покоряйте ся, яко с нами Бог!” С това тежките врати на най-значимия християнски пост бяха отворени широко за всички, които още утре ще пристъпят към тайнството покаяние и изповед, за да се съединят с Христа Бога на Тодорова събота. 

В проповедта си ставрофорен иконом Мина Минчев говори за изключителната важност на покаянието. Грехът ни отдалечава от Бога, а съзнанието за нашата виновност и греховност, водещо до покаяние, ни прави пак едно с Него. Той подчерта, че за съжаление мнозина отлагат покаянието за последните дни от живота си и така много рискуват да се лишат от радостта на спасението, тъй като Господ няма как да прости на непокаялия се. 

Целият Велик покаен канон на св. Андрей Критски ще бъде прочетен отново на Малкото повечерие в сряда, 6 април, през петата седмица на Великия пост.

 

IMG_3413 Всемирното Православие - ЗАВЪРШИ ЧЕТЕНЕТО НА ВЕЛИКИЯ ПОКАЕН КАНОН В СОФИЯ 

 

IMG_3411.JPG - 124.48 Kb 

 

IMG_3409 Всемирното Православие - ЗАВЪРШИ ЧЕТЕНЕТО НА ВЕЛИКИЯ ПОКАЕН КАНОН В СОФИЯ

 

IMG_3406.JPG - 122.10 Kb

 

IMG_3403.JPG - 125.21 Kb

 

IMG_3402.JPG - 116.41 Kb