ot%20Ianina Всемирното Православие - СЪВМЕСТНАТА СВ. ЛИТУРГИЯ НА РУСКИЯ И БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ В  КАТЕДРАЛАТА „СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ” СЕ СЪСТОЯ НА 29 АПРИЛ – РОЖДЕНИЯ ДЕН НА ЦАРЯ ОСВОБОДИТЕЛ

В Неделята на жените мироносици, втората след Великден, в 8.30 ч. сутринта започна „концертът” на необикновените камбани на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” в столицата - камбаните, донесени преди близо сто години от братска белокаменна Москва.

Днес те възвестяваха, че в радостните дни на пасхалния период Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим и Московският и на цяла Русия Патриарх Кирил ще отслужат заедно св. божествена Литургия.

Общото служение на предстоятелите на Българската и Руската православна църква беше върхът на посещението на Руския патриарх Кирил у нас (27-29 април), който много пъти преди това е идвал в страната ни, но за първи път – като патриарх Московски и на цяла Русия. Датата 29 април се оказа знаменателна – на този ден през 1818 г. е роден Царят освободител император Александър II (Николаевич).

Прочутият хор на катедралата, под диригентството на доц. Димитър Димитров, украси богослужбата с прекрасните си пасхални песнопения. Присъстващите, изпълнили до краен предел катедралата, се поздравяваха с „Христос Воскресе!”

На св. Служба присъстваха бивши и настоящи държавници, между които експрезидентът Георги Първанов, н.в. Симеон Сакскобурготски и съпругата му Маргарита.

В приветствието си към Руския патриарх и неговите изрядни спътници Българският патриарх Максим нарече най-известния български храм, построен от целокупния български народ - „духовен мост между двата народа”. „Приятелството е като една душа в две тела, а българо-руското е родено от плътта и кръвта на славянския род, просветен от създателите на общата ни свещена писменост”.

Както много пъти по време на гостуването си, така и сега Руският патриарх подчерта огромното значение на славянското православно богослужение и книжнина, пренесени в току-що покръстената през 988 г. Киевска Русия от български монаси, свещеници и учители. Приелата 130 години преди това християнство България по това време вече има своя автокефална Поместна православна Църква и просияли в благочестието светии. Тези праведни хора продължили мисията на св. равноапостолни Кирил и Методий на руската земя и ние винаги с дълбока благодарност си спомняме за тях. От български род е и ученикът на исихаста св. Патриарх Евтимий Търновски, св. Киприян, станал Московски митрополит. Нашите връзки са толкова силни, че са устояли на всякакви исторически сътресения”.

Когато пък българският народ изнемогвал под турското иго и бил масово избиван след въстанието, император Александър II взел съвсем нелесно решение  - да организира всеобща руска мобилизация и да предприеме мащабни военни действия за освобождението на България. „При това без никакъв политически замисъл, а само от искрено желание да освободи с кръвта на чедата си нашите православни братя”, подчерта Руският патриарх.

Високият гост обясни, че в Русия Неделята на Жените мироносици е празник на жените християнки, които от нищо не се бояха, когато синовете и мъжете им бяха на фронта. Той призова днес да се молим за жената християнки в България, изиграли много важна роля за запазване на християнството в твърде трудни времена.

Припомнено беше, че светите жени мироносици станаха първите свидетели и вестители на Христовото Възкресение. Те се удостоиха с тази чест заради голямата си любов към Спасителя, надминала разума на апостолите, които стояха заключени в горницата „поради страх от иудеите”.

„Пътят на човека към Бога не е лесен, – каза Руският патриарх, - съпроводен е със съблазни, изкушения и страхове. Но когато основата на вярата ни е здрава, когато Христос е с нас, Бог помага и страховете преминават.

„Светли, чисти, открити лица – усещаш, че се срещаш със свои братя.” – сподели радостта си от срещата с българите Патриарх Кирил след св. Литургия.

Високият гост благодари още веднъж за топлото гостоприемство в пролетна България и особено подчерта значението на Руското подворие в София. „Заедно, ние сме си взаимно нужни”.

„Нека Божията сила, която е движила жените мироносици към гроба Христов, да води и нас, така че никакви съблазни и страхове да не ни попречат по пътя към Бога” – завърши словото си Патриарх Кирил.

В края на службата двамата патриарси си размениха подаръци. Руският патриарх получи чудесна икона на св. братя Кирил и Методий, а от името на предстоятеля на катедралата, Тивериополският еп. Тихон му беше поднесено красиво мозаечно копие  на храмовата икона на св. Александър Невски. Българският патриарх беше дарен с нагръден кръст и енголпие, а храмът получи изящна богослужебна утвар. Патриарх Кирил помоли при използването й Руската православна църква и руският народ да бъдат молитвено споменавани пред Троичния Бог.

На излизане патриарсите бяха сърдечно приветствани от присъстващия многоброен народ. Пред катедралата те, заедно със съпровождащите ги делегации, се подредиха за паметна снимка.

След това Руският патриарх се поклони и поднесе цветя пред паметника на Цар Освободител, а оттам се отправи към Руското подворие „Св. Николай Чудотворец”, за да се срещне със сънародниците си в София. 

tsar osvoboditel_1.JPG - 111.61 Kb

Пред паметника на Царя Освободител Александър II


sv. Al. Nevski.JPG - 136.96 Kb

Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

 

 

snimka pred katedralata.JPG - 111.57 Kb

Обща снимка пред Патриаршеската катедрала

 

patriarh Maxim.JPG - 105.36 Kb

Българският патриарх Максим пристигна в 8.50 ч.

 

 

5.JPG - 67.06 Kb

Руският патриарх Кирил по време на св. Литургия


 

7.JPG - 68.58 Kb

Копие на мозаечната икона на св. Александър Невски - подарък за високия гост

 


dvamata patriarsi_1.JPG - 120.23 Kb

Двамата патриарси в препълнената катедрала


 

10.JPG - 120.29 Kb

 

 

 

13.JPG - 116.86 Kb

 

 

 

14.JPG - 122.64 Kb

 

 

 

15.JPG - 119.04 Kb

 

 

ot Tanq V.JPG - 49.27 Kb

Началото на серията невероятни снимки на Таня Вълчанова от върха на катедралата

 


ot Tanq V_10.JPG - 47.74 Kb

 

 

ot Tanq V_11.JPG - 42.38 Kb

 

 

ot Tanq V_12.JPG - 45.19 Kb

 

 

ot Tanq V_13.JPG - 45.83 Kb

 

 

ot Tanq V_14.JPG - 45.79 Kb

 

 

ot Tanq V_15.JPG - 46.46 Kb

 

 

ot Tanq V_17.JPG - 52.36 Kb

 

 

ot Tanq V_18.JPG - 49.52 Kb

 

ot Tanq V_19.JPG - 47.13 Kb

 

ot Tanq V_2.JPG - 46.28 Kb

 

ot Tanq V_20.JPG - 46.89 Kb

 

ot Tanq V_21.JPG - 46.63 Kb

 

ot Tanq V_22.JPG - 48.53 Kb

 

ot Tanq V_23.JPG - 46.71 Kb

 

ot Tanq V_24.JPG - 46.36 Kb

 

ot Tanq V_25.JPG - 42.15 Kb

Поглед от камбанарията

 


ot Tanq V_3.JPG - 48.59 Kb

 

ot Tanq V_4.JPG - 51.39 Kb

 

ot Tanq V_5.JPG - 48.22 Kb

 

ot Tanq V_6.JPG - 45.70 Kb

 

ruskata tsarkva v o4akvane_1.JPG - 115.65 Kb

Руската църква в София в очакване на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил

 

 


ruskata tsarkva v o4akvane_2.JPG - 135.89 Kb

 

ruskata tsarkva v o4akvane_3.JPG - 127.64 Kb