Епархия на САЩ, Канада и Австралия

mitr_iosif_1 Всемирното Православие - Епархия на САЩ, Канада и Австралия  

- Ваше Високопреосвещенство, как се „ражда” и възпитава един добър архиерей? Как Вие се родихте във вярата и кои бяха хората, които Ви отгледаха и възпитаха в нея? Кои са Вашите наставници?

- В Св. Библия четем: „Не може човек да приеме нищо, ако му не бъде дадено от небето” (Йоан. 3:27). На мен Бог даде дядо и баба по бащина и майчина линия, които бяха истински православни християни, църковни служители в родното ми село, а след тях татко и мама, които също бяха много добре въцърковени люде. Така по кръвна линия те ме родиха и възпитаха в мен вярващия в Бога младенец.

Впоследствие за наставниците от Духовната семинария и Духовните академии в София и Москва бе лесно да ме образоват и подготвят за по-отговорно служение на Св. Църква. И понеже човек се учи докато е жив, наставничеството продължиха духовният ми старец митрополит Геласий, духовният ми „чичо” архимандрит Назарий от Кокалянския манастир, манастирските братя архимандритите Йосиф, Макарий, Антим и Даниил от Троян, Негово Светейшество Българският Патриарх Максим, като Ловчански и Софийски митрополит, приснопаметният му викарий в София – епископ Партений, архимандритите Серафим и Сергий, о. проф. протопрезвитер Благой Чифлянов и особено о. иконом Драгомир Котев от Бистрица. (Бог да ги помилва!)

Сега, макар да съм вече епархийски митрополит и духовен наставник, също се нуждая от наставници. Затова духовния си акумулатор презареждам освен с Божията благодат и мъдрост свише, и с творенията на св. отци, опита и живота в Христа на моите свещеници и епархиоти.

mitr_iosif_1 Всемирното Православие - Епархия на САЩ, Канада и Австралия

Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

 

      Драги сънародници, братя и сестри православни българи

Отново е Рождество Христово!

Идвам да ви поздравя от все сърце с Рождения ден на нашия Спасител и Господ Иисус Христос.

Вашият коледен подарък нека бъде просветеното ви внимание за няколко минути, в които искам да чуете и добре да разберете духовното значение на Българската Коледа.

Коледа - с това име българите от памти века са нарекли битовия, народен и задушевен празник на Христовото Рождество.

Ние с вас обаче трябва да знаем, че преди всичко Коледа е празник на Църквата. Това е Рожденият ден на нейния Глава - Господ Иисус Христос. Затова в църковните среди този ден се знае като Рождество Христово.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре