Пресвета Богородица

%D0%A3%D1%81%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%9F%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D0%B9-%D0%91%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86 Всемирното Православие - Пресвета БогородицаДа се молим Божията майка да ни води в нашите земни пътища и по нейните всесвети молитви Господ да ни дарува вечно блаженство

В името на Отца и Сина и Светаго Духа!

Днес празнуваме Успението на Пресвета Богородица. Родила най-великият Син, не простосмъртен, а Божествен Син, Син на Всевишния – Богочовека Иисуса Христа, Пресвета Богородица през целия Му земен път вървяла по Неговия кръстен път. Била първата и най-добрата Негова ученица на християнските нравствени съвършенства, преживяла Неговата мъченическа Голгота, но сподобила се да види първа възкръсналия Господ Иисус Христос с велика възкресна радост.

Z Всемирното Православие - Пресвета БогородицаКанонът на Пресвета Богородица е част от богослужебната похвала на Православната Църква към майката на нашия Бог. Той се изпълнява на вечерните богослужения през Богородичния пост, с изключение на вечерните в събота и срещу празника Преображение Господне и Успение Богородично.

Светата Църква тачи майката Божия затова:

1. Че тя показала съвършенство в християнските добродетели.

2. Че тя „като по-чиста от херувимите и по-славна от серафимите“ се удостоила да стане майка на Спасителя.

3. Бидейки майка Божия, тя е майка-закрилница на всички повярвали в Иисуса Христа[1].

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре