vitleemska%20bojija%20majka Всемирното Православие - Светият синод на Йерусалимската Православна Църква благослови пренасянето в Киев на Витлеемската икона на Божията Майка   Блаженният митрополит Киевски и на цяла Украйна Владимир получи официално писмо от Блаженния Йеусалимския патриарх Теофил III, в което по-специално се съобщава: „Оценявайки добрите чувства на Вашето сърце към Йеусалимската патриаршия, Светият Синод взе решение относно пренасянето в Киев на Витлеемската  света икона на Божията Майка, която ще бъде придружавана от настоятеля на храма „Кладенец на Яков” – архимандрит Юстин, предава Патриархия.ru  позовавайки се на официалния сайт на Украинската Православна Църква.

 

Чудотворната икона на Божията Майка „Витлеемска” ще се намира в Киев от 3 до 11 април 2010 година.

На 3 април иконата ще бъде доставена от Витлеем в Киево-Печорска лавра „Св. Успение Богородично”.

На 4 април ще се извърши кръстно шествие със светинята от Киево-Печорската лавра до катедралния храм „Св. Възкресение Христово”.

Чудотворната Витлеемска икона на Божията Майка се намира в базиликата „Рождество Христово” във Витлеем, близо до Пещерата на Рождество Христово. Особенноста на тази икона е в това, че Пресвета Богородица е изборазена на нея усмихната. 

 

Източник: pravoslavie.ru

Автор: Виталий Чеботар