Пресслужбата на Румънската Патриаршия публикува специално съобщение относно заявлението на Йерусалимската Патриаршия,че прекъсва общението си.

В съобщението, в частност, се казва:

Относно съобщението, публикувано на 9 май 2011 г. на официалния сайт на Йерусалимската Патриаршия под название „Йерусалимската Патриаршия прекрати общението си с Румънската Патриаршия”, уточняваме:

Въпреки че в резултат на състоялата се на 15 април 2011 г. визита в Йерусалимската Патриаршия на Преосвещения Киприян Кимпинянул, патриаршески викарен епископ, беше съгласувано началото на братски диалог между двете Патриаршии за уточняване на решението за съществуването на румънска обител в Йерихон, Румънската Патриаршия с учудване и съжаление констатира, че Йерусалимската Патриаршия е взела едностранно решение.

Проблемът за отношението на Йерусалимската Патриаршия към румънската обител в Йерихон, служеща за пристан на румънските поклонници, посещаващи Светите земи, както и проблемът за взаимоотношенията на Румънската Патриаршия с Йерусалимската Патриаршия ще бъдат обсъдени на работно заседание на Св. Синод на Румънската православна църква, което ще се състои от 19 до 20 май 2011 г.”.