10991 Всемирното Православие - ЙЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИАРШИЯ СКЪСА ЕВХАРИСТИЙНОТО СИ ОБЩЕНИЕ С РУМЪНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА

На 9 май 2011 г. на заседание на Св. Синод на Йерусалимската православна църква свещеноначалието на Йерусалимската Патриаршия „единогласно със съжаление решило” да прекъсне евхаристийното си общение с Румънската православна църква, съобщава „Православие и мир”, позовавайки се на официалния сайт на Йерусалимската православна църква. 

Причина за конфликта станал спор около строителството на храм на Румънската православна църква върху каноничната територия на Йерусалимската Патриаршия. Преговорите между официалните представители на двете Поместни църкви, както и кореспонденцията на Предстоятеля на Йерусалим с Букурещ така и не довели до решение на спорния въпрос.

Св. Синод, заседаващ под председателството на Йерусалимския патриарх Теофил, разгледал ситуацията, възникнала около строителството на храмов комплекс на Румънската православна църква в Йерихон, за което не било получено съгласието на Йерусалимската църква. През януари т.г. Йерусалимският патриарх Теофил  изпратил писмо до Румънския патриарх Даниил с искане да се прекрати незаконното строителство на храма върху каноничната територия на Йерусалимската църква. В отговор на посланието обаче Патриарх Даниил, напълно признавайки юрисдикцията на Йерусалимската Патриаршия над Израел и Палестина, отбелязал, че в съвременните условия е невъзможно с цялата строгост буквално да се следва териториалното разграничение на Поместните църкви и предложил на Йерусалимската Патриаршия да признае строителството на румънския храм и да даде благословението си за неговото издигане.

Разглеждайки това послание на Румънския патриарх Даниил, Св. Синод на Йерусалимската Патриаршия признал исканията, представени в посланието, за незаконни, а строителството на румънския храм на Светите земи  – за антиканонично. Доколкото, както се вижда от посланието на патриарх Даниил, Румънската църква отказала да прекрати строителството на спорния храм в Йерихон, Св. Синод на Йерусалимската църква взел решение да прекрати евхаристийното споменаване на Румънския патриарх Даниил. Освен това Синодът постановил да бъде лишен от сан настоятелят на спорния румънски  храм архимандрит Йероним (Кречу), като незаконно нахлул на каноничната територия на друга Поместна църква.

При това в заявлението за прекратяване евхаристийното общения с Румънската православна църква, разпространено от Йерусалимската Патриаршия, се уточнява, че прекъсването на споменаването на Румънския патриарх Даниил и низвергването от сан на румънския архимандрит по никакъв начин няма да се отрази върху обикновените вярващи румънци.  Съгласно заявлението на Патриаршията, подписано от Главния секретар  на Йерусалимската Патриаршия, на Светите земи винаги са радостни да видят румънски поклонници, желаещи да посетят храмовете и манастирите на Йерусалимската църква.

Да отбележим, че поклонничеството по Светите земи от древност е най-важният източник за доходи на Йерусалимската църква, затова строителството на голям поклоннически център на Румънската църква в Йерихон съществено засяга интересите на Йерусалимската Патриаршия. От своя страна, във външната си политика, провеждана през последните години, Румънската църква все повече и повече се ръководи от принципа за свободно обгрижване на румънската диаспора в цял свят, в това число и върху каноничните територии на други Поместни църкви. 

Известно е, че ръководството на Румънската църква се сдоби с правото за обгрижване на румънските граждани на територията на Константинополската Патриаршия в Турция, докато за същото право по отношение на руските граждани Вселенската Патриаршия и Руската църква водеха безуспешни преговори.  

 

 Русская линия