hr-gr-580x435 Всемирното Православие - ЙЕРУСАЛИМ: ПРОБЛЕМИТЕ СЪС ЗАДЛЪЖНЯЛОСТТА НА ХРАМА ПРИ ГРОБА ГОСПОДЕН СА УРЕГУЛИРАНИ Християнските конфесии урегулираха проблема с многомилионните задължения за вода на храма при Гроба Господен, съобщи РИА Новости.

С израелската водопроводна компания „Гихон” е постигната договореност за разблокиране на сметките в банката, както и да бъдат анулирани начислените от нея задължения в размер на 9 млн. шекела (около 2,4 милиона долара).

 

След блокирането на банковите сметки свещенослужителите се обърнаха за помощ към световната общност и заговориха за заплахата храмът да бъде затворен.

В продължение на векове храмът при Гроба Господен е бил освободен от налози и комунални плащания. Едва преди няколко години израелските власти са отказали привилегиите му.

Сега православните заедно с францисканците и представителите на Арменската църква ще започнат да плащат текущите сметки за вода. Разбира се, идеалният вариант би бил да се върне по-раншното положение, но както изглежда, това ще бъде трудно осъществимо.