1-30-2010_3 Всемирното Православие - СЛЕД 7-ГОДИШЕН АРЕСТ БИВШИЯТ ЙЕРУСАЛИМСКИ ПАТРИАРХ ИРИНЕЙ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НАПУСНА ЙЕРУСАЛИМСКАТА ПАТРИАРШИЯВ клиниката e опериран от херния.

Както съобщава гръцката църковна новинарска агенция „Рофеа“, след седем години пребиваване в пълна изолация, бившият Йерусалимски патриарх Ириней за първи път напуска помещението в Йерусалимската Патриаршия, в което се намираше.

От 16 февруари 2008 г. Патриарх Ириней е оставен в килията си в Йерусалимската Патриаршия под надзора на охраняващите го араби, които по заповед на неговия приемник – Патриарх Теофил III, не позволяват на Патриарх Ириней да се вижда с никакви посетители, оповести сайтът Седмица.ру.

В същото време от Йерусалимската Патриаршия твърдят, че сваленият и лишен от сан през 2005 г. Йерусалимски патриарх се намира в доброволен затвор, а отговорност за контактите му с външния свят носи израелската полиция. На свой ред Йерусалимският патриарх Ириней наскоро публикува съобщение до медиите, в което твърди, че той е и си остава лигитимният Патриарх на Йерусалимската патриаршия, защото според законодателството на Йорданското кралство нов Патриарх на  Йерусалим може да бъде избран само след смъртта на предния патриарх или ако той е възложил на друг своите пълномощия.

По информация на агенция „Ромфеа“, бившият Патриарх Ириней напуска килията си и излиза от затвора си, за да получи медицинска помощ. Заради хирургическата операция той е настанен в една от университетските клиники на Йерусалим.

Във вторник, 3 ноември 2015 г., някогашният Патриарх Ириней е успешно опериран от херния, и след няколко дни се очаква да бъде изписан от клиниката.

През януари 2015 г. Агенция „Ромфеа“ съобщи, че разполага с ексклузивни сведения, че Св. Синод на Еладската православна църква възнамерява да създаде специална комисия, която да подготви освобождаването на бившия Йерусалимски Патриарх Ириней, чието пребиваване в затвора, съдейки по всичко, в Атина съвсем не смятат за доброволно. Предложението за създаване на такава комисия от трима архиереи е било повдигнато от Калавритския митрополит Амвросий.