ДРЕВНОИЗТОЧНИ ЦЪРКВИ

69365.p Всемирното Православие - ДРЕВНОИЗТОЧНИ ЦЪРКВИ

 

 

 

 

 

 

Силите за сигурност разположени в Дахшур след стълкновението. Фото Al-Masry Al-Youm

Междурелигиозният конфликт между мюсюлмани и християни, който избухна миналата седмица в селището Дахшур, принуди на 1 август повече от 120 християнски семейства да напуснат домовете си, след като стана известно, че мюсюлманинът, получил в резултат на инцидента изгаряне 3-а степен, е починал в Каирската болница. Още докато бил жив, брат му и баща му заявили пред медиите, че ако той умре, „цялото село ще отмъсти за смъртта му”.

170px-Chuck_Kennedy_-_The_Official_White_House_Photostream_-_P060409CK-0199_%28pd%29 Всемирното Православие - ДРЕВНОИЗТОЧНИ ЦЪРКВИКайро, Египет /КРОСС/ Коптските християни в Египет скърбят за смъртта на патриарх Шенуда Трети, съобщава Евронюз. Главата на коптската църква почина вчера на 88-годишна възраст, след като 40 години беше духовен водач на християнското малцинство в Египет. 

105724.p.jpg?0 Всемирното Православие - ДРЕВНОИЗТОЧНИ ЦЪРКВИКакто съобщава Theorthodoxchurch.info, Йерусалимският архиепископ Абуна Матиас е избран за Патриарх на Етиопската православна църква. Той е спечелил 500 от общо 806 гласа.

Титулът му е Негово Светейшество Абуна Матиас, шести Патриарх и Католикос на Етиопия, игумен на манастира „Св. Такли Хамайот” и Асумийски архиепископ.

71406.p Всемирното Православие - ДРЕВНОИЗТОЧНИ ЦЪРКВИНегово Светейшество Абуна Павел, Патриарх и Каталикос на Етиопската църква, почина миналата нощ в болница в Адис-Абеба.

Предстоятелят на Етиопската църква беше на 76 години. Патриархът беше тежко болен, дълго време се лекуваше и неотдавна беше хоспитализиран в болницата „Деджазмач Балча” в Адис-Абеба, където в момента се намира тялото му.

Датата на погребението още не е известна, съобщава OCP news Service.

Адис-Абеба, 16 август 2012 г.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре