DSC_4359 Всемирното Православие - СЛОВО НА БЪЛГАРСКИЯ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЗА БЛАГОВЕЩЕНИЕ И ПО ПОВОД ПРЕДАВАНЕ НА ЗНАМЕТО В СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ „СВ. ЙОАН РИЛСКИ"ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО, ВАШЕ ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, СКЪПИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ,

ОБИЧНИ СЕМИНАРИСТИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

Светлият празник на светото Благовещение и тази година ни събира, за да сведем глави и да се преклоним пред дивната тайна на божественото домостроителство, и, като възпеем нашата обща Майка и Владичица Пресвета Богородица, да съгреем сърцата си с онази любов, която нашият Небесен Отец засвидетелства към нас, като проводи чрез нея при нас Своя Син и наш Бог, Господ Иисус Христос да ни избави от робството на греха и смъртта и отново да отвори за нас портите на Небесното царство.

„Днес е началото на нашето спасение” – така пее цялата Божия Църква в този ден, като благоговейно притихва пред величието на образа на Божията избраница Мариам. На онази, която в подвига на чистотата и светостта, и в пълно послушание към Божията воля се удостои да вмести Невместимия, а с това и да отдаде човешкия дял в дивното богочовешко дело на победата над мрака, на спасението и обновяването на цялото творение.

Прекланяме се пред тайната на Боговъплъщението и възвеличаваме Пречистата Божия отроковица, която днес отново свидетелства пред всички нас и казва: „Душата ми величае Господа, и духът ми се зарадва в Бога, Спасителя мой, … защото, ето, отсега ще ме облажават всички родове” (Лука 1:46-48).

В този празничен ден радостта ни е още по-голяма, тъй като имаме възможността да споделим тази радост с всички вас – ректорско ръководство, преподаватели, ученици и гости на скъпата на сърцето ни Софийска духовна семинария – наша обща кърмилница и духовна възпитателка в спасителните истини на православната вяра и благочестието, която винаги е носила достойно името на Всебългарския светец и чудотворец Йоан.

Днешният тържествен ден бива увенчан и от още едно наистина празнично и вълнуващо събитие - предаването на семинарското знаме от завършващия към следващия курс. Знаме, което за всеки семинарист е светиня и символ на онази висока отговорност, която лежи върху всички нас - чедата на Рилския светец и възпитаници на тази вековна духовна школа. Един акт на традиция и приемственост, който винаги е носил в себе си дълбок смисъл и послание към бъдещите поколения – към онези, които идват след нас, за да продължат делото на духовната просвета и пастирската грижа сред православния ни народ.

Отечески приветстваме и поздравяваме с празника на светото Благовещение всички вас и особено зрелостниците от Випуск 2018 на Софийската духовна семинария, за които всесърдечно молитствуваме пред нашия Господ Иисус Христос и пред Неговата Пресвята майка и наша Владичица Богородица, пред дивния наш отец и молитвен застъпник Йоан Рилски Чудотворец и всички отвека просияли светци - да встъпят в избрания от тях път в живота, да имат истинско свето-Йоаново дръзновение, крепко здраве и бодър дух, мъдрост и благодатни сили за много и от Бога благословени успехи в предстоящото им поприще „Церкви и Отечеству на пользу”.

Бог на мира и любовта, на всяка Премъдрост и всяко полезно знание да бъде с всички вас!

Честит и благословен празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ