molitva1 Всемирното Православие - ДУХОВЕН ЖИВОТ
 А ние какво да правим? Всички вие знаете, зная го и аз, колко изморителен е нашият живот, претоварен с хиляди неща, които ни занимават. След като видяхме какво правят светците на нашата Църква, нека ние правим минималното, което зависи от нас. Христос приема и стоте, приема и тридесетте, приема и петте, които ще Му дадеш. Ако не можеш хиляда пъти, сто пъти, петдесет пъти на ден да си спомниш за Него, спомни си десет пъти и Му кажи с любов: „Христе мой”! 
Не да Го молиш за нищетата ти, за майка ти, за болестта ти, за сполуката ти. Не. Помоли Го да влезе в сърцето ти. Не можеш десет пъти на ден? Пет пъти не можеш ли? Ако Го почувстваш и Го поканиш, макар и два пъти на ден, след един месец ще изпиташ наслада и ще започнеш Го търсиш десет пъти, след това двадесет пъти, а след това вече ще започнеш да Го усещаш вътре в сърцето ти.

/…/

Това вършели светците, които имали голямо сърце. А ние какво да сторим, за да имаме мъченически дух? Къде да покажем героизма си?

Първо, всред скърбите, болките, пречките, неуспехите, бурите на живота. Навсякъде в живота срещаме болка и навъсеност. Животът ни е изпълнен с болка. В тези трудни моменти, когато ни идва да кажем, че Бог е виновен, забравил ме е – кой знае, може пък и да не съществува Бог или ако съществува, то Той е жесток, защо да ме измъчва така, когато невярващите хора си живеят толкова хубаво – в тези трудни моменти нека кажем: „Слава Тебе, Боже”. Покажи, че си Христов мъченик, че приемаш с радост болката, която срещаш (в живота си).

Второ, ще покажеш героизъм, когато виждаш, че християнският живот изисква борба, жертви, за да отсечеш страстите, слабостите, греховете си. Иска се усърден труд, за да бъде отсечен грехът.

/…/

Трето, бъди мъченик в съмненията, в колебанията, в помислите си. Така, както си седиш, може да ти дойде някоя мисъл: може би не съществува Бог? Може би всичко е лъжа, една въздишка, един дъх? Може би не съществува душата? Може би християнския път е погрешен? Може би съм глупак? В тези часове понеси кръста на помислите и съмненията си. „Боже мой, – казвал един, който имал съмнения относно Бога, ала не преставал да се бори, – Боже мой, ако Те има, прати ми Твоя Свети Дух”. И Бог отговорил и Му пратил Светия Дух; разтворил душата му и по-късно го призовал и на епископско служение. 

Четвърто, покажи мъченически дух там, където е твоето ежедневно поприще: в дома ти, при мъжа ти, при жена ти. Когато мъжът ти се прибира от работа изморен и ти говори неучтиво, ти не се разгневявай. Когато те обиди, ти си премълчи. Покажи му обич, снизхождение, търпение. Ако жена ти прегори яденето, ти недей да викаш; изяж го. Сложи малко лимон в него, за да стане по-вкусно и й кажи: хубаво е яденето, за да не разбере, че е изгоряло. Нека любовта царува вкъщи. Когато виждаш, че спътникът ти в живота постъпва несправедливо към теб, ти недей да викаш, че си прав. Няма значение дали си прав или не си, няма значение кое е правилното, а какво иска другият. Забрави за себе си, отречи се от себе си, постави другия пред себе си. Това значи смърт, това значи мъченичество.

 

Превод от гръцки: Алексей Стамболов

 

(откъс от книгата на архимандрит Емилиян Симонопетритски с работно заглавие “Усещане за Бога”, която предстои да излезе на български език)