broenica1.jpgВсяко духовно действие при човека има и свое съответно външно изражение. Външен израз на молитвата са изобразяването на кръста и поклоните - малък, поясен, коленопреклонен и земен. Но те невинаги могат да придружават извършването на молитвата, която по Христовата заръка трябва да бъде непрестанна. Затова като подходящ за всяко време и условия външен израз на непрестанната молитва светите подвижници ползват молитвената броеница.

Молитвената броеница, за разлика от обикновената, позната още от древността, не е просто за забавление, а средство в ръцете на вярващия, чрез което той събира разбягващите му се мисли и се концентрира в общението си с Бога, заставайки непосредствено пред Божието Лице, макар и да му е трудно в началото да Го разпознае като присъствие. В резултат на това непосредствено общение, той събира в себе си очистващата, просветяваща и обожествяваща благодат и става "храм на Духа".

Старецът Паисий Светогорец често нарича ползването на молитвената броеница "дърпане на въже", тъй като тя се изработва винаги на основата на конци и по този начин може лесно да бъде приспособявана към различната честота и условия на ползване. И така той съветвал своите духовни чеда по-често да "подръпват въжето".

broenica.jpgНай-разпространената и утвърдена в подвижническия живот форма на т. нар. "въже" на практика представлява здрав конец, навързан на определен брой възли, чиито два края са изкусно обединени в едно пак чрез възел. Познати са броеници от по 300, 100, 33 и 12 възела. Всеки от възлите се сплита от 9 на брой - по броя на ангелските чинове - майсторски оплетени кръстчета, като се призовава Божието име над този, който ще я ползва.

Но има и броенички за молитва, на които вместо възли са нанизани топченца, изработени от някой осветен материал, например специфичните зърна-плодове от срещано само на Атон дърво, наричани "Богородични сълзи". Затова голямо значение има молитвената броеница да е придобита от църковно и молитвено място ­ канаския (църковен щанд) на манастир или църква, за да е изработена от запознат с предназначението й вярващ. Така изработената и придобита броеничка и сама по себе си е вече едно благословение и църковно изображение.

КАК ДА СЕ МОЛИМ С БРОЕНИЦА

Ето какво съветва старица Макария (от гр. ез. ­ Блажена) онези, които имат желание не само да се благословят, но и да ползват броеницата за извършване на своята молитва:

Враговете на човека никак не спят и непрестанно се стремят да го тласнат към грях. И оттам, с помощта на греха и личните човешки страсти, към бездните на ада. Да бъдат посрещнати тези врагове няма друг начин, освен чрез молитвата. Четенето на душеполезни книги е нещо добро и ползотворно, четенето или участието в църковните богослужения също ни помага в тази борба, доколкото е възможно. Но за мнозина има и друг един начин, който може да замества останалите начини за моление и това е този с броеницата.

broenica2.jpgПри всеки възел се призовава името на Господ, като се казва кратката молитва: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме" или само: "Господи Иисусе Христе, помилуй ме". Ще започнеш така: "По молитвите на светите наши Отци, Господи Иисусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амин. Слава Тебе, Царю небесни. Трисветое. Отче наш. Псалом 50".

После, веднъж в деня, кратка лично съставена молитва, съдържаща кратко славословие, благодарение, изповед, молба за опрощение на твоите в Христа братя по бран и молитва с броеница, както следва:

А. Вечерня с броеница или пък по часовник без броеницата.

Ползва се броеница от 300 възела или трикратно от по 100 възела така: три по 300 на Христа, или 15 минути; една броеница от 300 на Пресвета Богородица, или 5 минути.

Една стотица на светеца на деня, 2 минути. Една стотица на светеца на енорията, 2 минути. Една стотица на светеца на седмицата, 2 минути.

Б. Повечерието е същото като вечернята плюс две по 300 на Богородица, 10 мин. и стотица на Ангела-пазител, 2 минути.

В. Полунощница: четири по 300 на Христа, 15 мин.; една от 300 на Богородица, 5 минути.

Д. Утреня: девет по 300 на Христа, или 1 час; три по 300 на Богородица, или 15 мин.; по една стотица на светеца на деня, светеца на енорията, светеца на седмицата, подобно на вечернята; една по 300 на Всички светии, или 5 минути.

Е. За свето Причастие: четири по 300 на Христа, или 15 мин.; една по 300 на Богородица, или 5 минути.

Ж. Параклис на Христос, Богородица или светец: две по 300, или 10 минути.

З. Часове 1-ви, 3-ти, 6-и и 7-и: шест по 300 на Христа, или 1 час; две по 300 на Богородица, или 10 минути.

Ако нямаш много свободно време, пътуваш  с автобус или където и другаде да се намираш, вместо да подхващаш разговори с този или онзи, погледни часовника си, затвори се в себе си и казвай молитвата, както описахме по-горе.

С помощта на този навик, непрекъсваемо внимание и непрестанна молитва ти ставаш труднодостижима цел за лукавия. При придобиването едновременно с това и на любов, обич, вяра, съчувствие, спокойствие, самокритичност, надежда в Бога, редовна изповед и причастяване, ти придобиваш над себе си здрав щит и обгръщайки се с благодатта Божия, ставаш почти недосегаем за смъртните стрели на дявола. Господ е казал: "Без Мене не можете да вършите нищо" (Йоан. 1:3).

Затова, знаейки своята болест, смири се и възложи своята надежда на Бога, за да не отпаднеш. И във всичко прославяй Отца и Сина и Светия Дух, сега и винаги и во веки веков. Амин.

При броениците казваме така:

На Христос: Господи Иисусе Христе, помилуй ме 

На Богородица: Пресветая Богородице, спаси ме 

На светията на деня, на енорията и на седмицата: Свети... моли се за мен (моли Христа Бога за мен)

 

В понеделник: Свети Архангели, молете се за мен (молете Христа Бога за мен)

Във вторник: Кръстителю Христов, моли се за мен (моли Христа Бога за мен)

В сряда и петък: Кръсте Христов, спаси ме с твоята сила

В четвъртък: Свети Апостоли, молете се за мен и Свети Николае, моли се за мен (моли Христа Бога за мен)

В събота: Вси светии, молете се за мен (молете Христа Бога за мен)

В неделя: Света Троице, помилуй ме

За Ангела-пазител: Светий ангеле мой, опазвай ме

 

Makaria.jpgБележка: Това наставление на старицата-игумения Макария ни е предадено от нейната духовна дъщеря Георгия Замбетаки-Бабани в книгата "Игумения Макария ­ - майката на моята душа", Атина, 2000.

Игумения Макария през 1965 г. по Божие откровение дава нов живот на разрушения от турците манастир "Св. Благовещение" в Неа Макри, Гърция,  където намира  нетленни и благоуханни целите мощи на великомъченика и чудотворец свети Ефрем и изписва неговата икона. Светецът неизменно я подкрепя до края на живота  й, който тя напуска, оставяйки сироти многобройните си сестри и чеда в Христа.