07.11_sv_Evtimia_chudo Всемирното Православие - СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА ЕВФИМИЯ ВСЕХВАЛНА

Св. Евфимия се чества на 16 септември, когато е пострадала, а на 11 юли се възпоменава чудотворството на нейните свети мощи. То било проявено по време на Четвъртия вселенски събор в Халкидон.

Тоя събор бил свикан при император Маркиан и императрица Пулхерия през 451 г. Повод за свикването му дала ереста на Александрийския патриарх Диоскор и на Цариградския архимандрит Евтихий. Тези еретици лъжливо учели, че Иисус Христос не е имал две природи - божествена и човешка, а само една - божествена.

На събора най-много се проявили Цариградският патриарх Анатолий и Йерусалимският патриарх Ювеналий. Споровете и доказателствата и от двете страни не довеждали до никакъв край. Тогава патриарх Анатолий предложил – и православни, и еретици да напишат поотделно своето вероизповедание и двете да ги поставят в ковчега, в който били мощите на света Евфимия. На това се съгласили всички.

Двете вероизповедания били написани и поставени върху мощите на великомъченицата. Ковчегът бил затворен и с царски печат запечатан, а още и военна стража била поставена. Тогава всички прекарали три дни в пост и молитва. Когато на четвъртия ден отворили ковчега, всички видели, че православното изповедание стои в дясната ръка на светицата, а еретическото - под нейните нозе. Така с Божия сила спорът бил решен в полза на православните. 

Тропар, глас 4

Възлюбила твоя жених Христос и приготвила светло твоята свещ,
сияеща с добродетели, всехвална Евфимие,
си влязла с Него в брачния чертог и си приела венец за страданията:
избави от беди нас, които с вяра почитаме твоята памет.