Неделни проповеди

Чедо, прощават ти се греховете!

(Мат. 9:2) ­ казва Христос в Евангелието.

Благослови, отче!

ikoni_%20%20%20%202 Всемирното Православие - Неделни проповедиБлагочестиви християни, както пчелите събират от цветовете на овошките медена сладост, така и църковните проповедници събират от Божието Писание различни душеполезни хубави неща, подобни на медена сладост, които, като биват прочитани в Божията църква, трябва да ги слушаме с тишина и голямо внимание, а не да разговаряме; защото съгрешаваме пред Бога, а грехът е голямо зло за човека, тъй като не само погубва душата, но и докарва болест на тялото, както ще чуете сега от днешното свето Евангелие.

Какво имаш Ти с нас,

Иисусе, Сине Божий?

(Мат. 8:29) ­ казват бесноватите

в днешното свето Евангелие.

 scale_1200 Всемирното Православие - Неделни проповедиБлагочестиви слушатели християни! Както дъждът напоява земята и я прави плодородна, така и Божието слово (поучение) напоява и оплодява човешките души и сърца.

Тъй да светне пред човеците светлината ви,

та да видят добрите ви дела и да прославят

 Небесния ваш Отец“. (Мат. 5:16)

vselenski-sabor Всемирното Православие - Неделни проповедиБратя и сестри, днешната неделя е неделята на св. Отци от Шестте вселенски събори. Днес честваме паметта на всички онези св. Отци, които смело застанали на пътя на ересите и така ги съкрушили.

Никой не може да слугува

на двама господари

(Мат. 6:24).

Благослови, отче!

img5bf2c8113c9714 Всемирното Православие - Неделни проповедиНяма по-омразен грях от сребролюбието и лакомия грабеж. Защото то е разсипало много къщи, разрушило е до основи села и градове, предизвикало е много страшни боеве, брат да се вдигне срещу брат, баща ­ срещу син, и син срещу баща, направило е много човешки сърца да станат зверски и още много други безбройни злини.

vsi_svetii-fill-500x692 Всемирното Православие - Неделни проповедиВ този ден светата Църква чества Всички светии, т. е. - всички християни от всички краища на света, от всички народности, от всички времена - мъже и жени от всички възрасти и положения, които са обичали Бога с всичкото си сърце, старали са се да изпълняват Неговата света воля, горели са с огъня на вярата и със своя добродетелен живот са Му угодили, прославили са името Му и Той ги прославил.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре